In Rusland is het fluiten naar coronahulp, behalve voor staatsbedrijven

Derk Sauer

Derk Sauer

De horeca is nog open in Moskou, maar alle fitnessclubs, sportscholen, theaters, bioscopen en stadions zijn inmiddels gesloten.

Dat treft ook onze zoon Tom, oprichter van CitySport, een bedrijf dat achttien stadions exploiteert waar overdekt wordt gevoetbald en gesquasht.

Uiteraard sloot Tom meteen zijn deuren. Van de ene op de andere dag zit hij zonder inkomsten en met tachtig man personeel heeft hij meteen een groot probleem.

Anders dan in Europese landen heeft de Russische overheid tot nu toe nauwelijks een hand uitgestoken naar kleine ondernemers. Er is wel een ‘anti-crisisfonds’ van 4 miljard euro – een schijntje vergeleken met de bedragen die Westerse landen in hun economieën pompen – en het meeste geld daarvan gaat naar Aeroflot en andere staatsbedrijven.

Als enige hulp krijgt Tom uitstel van belasting.

Dit land draait om de grote olie- en gasbedrijven en die zorgen natuurlijk goed voor zichzelf. Het midden- en kleinbedrijf kan geen vuist maken. En een sociaal vangnet bestaat niet.

Tot ergernis van Tom merkte hij dat sommige collega’s zich niet aan het verbod hielden en hun sportfaciliteiten openhielden.

Het meest in het oog springend was wel Loezjniki, de plek waar het Olympisch Stadion staat en een aan het Kremlin gelieerde zakenman de scepter zwaait. Daar wordt gewoon nog gevoetbald.

‘Die hebben natuurlijk invloedrijke vrienden,’ zei de chef van de politie in zijn rayon, toen Tom zich hierover beklaagde. Tom kent die politieman omdat het zoontje bij zijn jeugdopleiding speelt.

‘Maak je geen zorgen. Jij kan gerust de deuren openhouden,’ zei de politiechef. ‘Ik knijp een oogje toe en regel dat je geen last krijgt. Dan kunnen de jongens gewoon doorvoetballen.’

‘Heel aardig, maar nee, bedankt,’ zei Tom tegen de verbaasde politiechef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden