Han Lips

In onveilig Amsterdam keken we verbijsterd naar De Nationale Misdaadmeter

 

null Beeld De Nationale Misdaadmeter
Beeld De Nationale Misdaadmeter

In de Groningse gemeente Zuidhorn kunnen ze de zandzakken voor de deur gaan leggen. Het dorp (18.873 inwoners) werd in de De Nationale Misdaadmeter, een coproductie van het AD en de AvroTros, tot 'veiligste gemeente van Nederland' uitgeroepen.

Over het algemeen blijven dorpen niet heel lang hoog genoteerd; mogelijk doordat ze in een veelbekeken televisieprogramma adverteren met het feit dat de deuren niet op de knip (de knip!) zitten en dat het politiebureau slechts vijf uur per week open is.

De Nationale Misdaadmeter is de oliebollentest van de autokraken en de fietsdiefstallen; een zekere gezelligheid is onvermijdelijk, in de hand gewerkt door de verkiezing van de veiligste gemeente van Nederland, die door de hele uitzending werd gesleept.

In de onveiligste gemeente van het land, waar dit stukje wordt geschreven en waar vannacht de kogels weer door de straten vlogen (nee, echt!), keken we met enige verbijstering naar dat andere Nederland.

De helden van de verkiezing waren de burgemeesters van de drie genomineerde gemeentes, die in de loop van de uitzending aan de kijkers werden voorgesteld. In Korendijk was een keer 'een vreemde auto' gezien; de mensen hadden elkaar snel gewaarschuwd. In het Zeeuwse Capelle gebeurde 'helemaal niets'. En in Zuidhorn had de burgemeester een keer zelf ingegrepen toen een paar jongens met een fiets bezig waren die naar zijn stellige indruk van iemand anders was.

Hij had ze 'met enige stemverheffing' gewaarschuwd. Ze waren ervandoor gegaan. Maar goed, dat is nu allemaal voorbij.

Han Lips is tv-recensent van Het Parool. Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden