Massih HutakBeeld Artur Krynicki

In Noord is het aantal maatjes het kleinst

PlusMassih Hutak

Sinds een paar weken staan het Verdedig Noordmanifest en tienpuntenprogramma online. Op onze website lees je hoe wij vraagtekens zetten bij de veranderingen en verbeteringen van Noord die niet ten koste mogen gaan van mensen die hier al langer, of zelfs hun hele leven, wonen. Met kunst, activisme en campagnes willen wij een bewustwording creëren onder oude en nieuwe Noorderlingen zodat wij ons beter tot elkaar gaan verhouden. 

Gentrificatie manifesteert zich tot nu toe in een proces van uitsluiting en verdrijving. Wij vinden dat het anders kan, op het gebied van wonen, ondernemen, kunst, cultuur en onderwijs. 

Hier wil ik vooral uw aandacht voor onze negende eis: dat laaggeletterden, dak- en thuislozen, mensen met een beperking, statushouders en ongedocumenteerden meer aandacht en zorg krijgen. Dat er ervaren en deskundige mensen voor hen klaar staan die professionele hulp op maat kunnen bieden. 

Liefst 1 op de 10 mensen in Noord leeft in sociaal isolement, wat zorgt voor eenzaamheid, schulden, verslaving, uitval op school en armoede. Hoe mooi zou het zijn als Noorderlingen die het goed hebben een paar uurtjes per maand vrij maken om zich in te zetten voor buurtgenoten die financieel of sociaal minder goed bedeeld zijn? Want het zijn uiteindelijk de meest kwetsbaren in de ­samen­leving die in het ‘verfraaingsproces’ het hardst worden geraakt.

Vrijwilligers Centrale Amsterdam heeft voor de hele stad in kaart gebracht hoeveel hulpbehoevende mensen er zijn en hoeveel maatjes, mensen die met een beetje extra ondersteuning zoals humor, warmte, aandacht, tijd, respect en begrip een brug vormen tussen degenen die geïsoleerd leven en de samenleving. Conclusie: in Noord het aantal hulpbehoevenden het grootst en het aantal maatjes het kleinst.

Verdedig Noord, Vrijwilligers Centrale Amsterdam en andere maatschappelijke organisaties slaan daarom de handen ineen. We zoeken gappies, buddy’s en homies voor mensen die dit hard nodig hebben. Want maatjes zijn onmisbaar voor een leefbare stad.

Als maatje hoef je heus niet alles voor iemand op te lossen. Het is vooral belangrijk dat je er bent. Dat kan op veel verschillende manieren. Je kunt een taalmaatje of gezelligheidsmaatje worden, ­iemand een luisterend oor bieden, iemand wegwijs maken en advies geven of helpen bij zorg en gezondheid of administratie en hulp bij schulden. Praktisch komt het neer op slechts een paar uurtjes per maand.

Een plek waar heel Noord, rijk en arm, samenkomt is de pont. Wat is een betere plek om maatjes te werven dan daar? Daarom ga ik donderdagmiddag tijdens de spits op het veer naar en van het NDSM-terrein een performance doen.

De helft van de reizigers krijgt ieder twee gratis kopjes koffie, zodat ze er één kunnen delen met iemand anders. Op de bekers staat de tekst: ‘Geniet, maar drink met je maatje.’ Als ze van de pont afkomen, zijn er mensen die ze meer informatie geven over hoe je een maatje wordt. In de woorden van een grote filosoof: alle beetjes helpen.

Rapper en schrijver Massih Hutak (26) schrijft columns voor Het Parool.

Reageren? m.hutak@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden