In Italië stemde de maffia vaak communistisch, hier GroenLinks

PlusTheodor Holman

Theodor Holman

Zo’n zin als een achteloos op de stoep uitgekwatte rochel. ‘De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) deelt de zorgen van de gemeenteraad over het toenemende vuurwapengeweld in de stad en komt binnenkort met aanvullende maatregelen.’

Aanvullende maatregelen. Het is verbale fondant. Kun je nog meer maatregelen verzinnen om het vuurwapengeweld tegen te gaan? De onderwereld weet dat ze betrekkelijk veilig haar gang kan gaan. De politie is onderbezet, de allochtone agenten die in dienst waren en de onderwereldmores beter zouden kunnen begrijpen, voelen zich gediscrimineerd en nemen ontslag. Vanwege de slechte verdiensten zijn er ook wat agenten corrupt.

En de rechters interpreteren de wet vanuit een visie die zij zelf als hoogst humaan ervaren. De penoze accepteert dat schaterlachend en in de gevangenis heerst een constante festivalsfeer.

Je kunt in de stad nog net geen wapen kopen in de coffeecorner op de hoek. Een granaat is makkelijker aan te schaffen dan een klappertjespistool.

Maar gelukkig komen er nu ‘aanvullende maatregelen’. De enige oplossing is: meer agenten, maar dat kost geld, dat er niet is.

Wanneer wetten er niet toe doen, is vuurwapengeweld veruit de beste optie. Van je tegen­stander heb je geen last meer en zijn omgeving is bang.

Maar die wil ook wraak. En dus wordt Palermo aan de Amstel, ook wat betreft het wapengekletter, een zichtbare realiteit.

De huizenprijzen lijden er niet onder. Logisch, want bijna alle woningen zijn ondertussen van witgeboorde maffiosi. In Italië stemde de maffia vaak communistisch, in Amsterdam GroenLinks. Het geld dat de politie nodig heeft, besteedt de gemeente liever aan een gouden fundament voor de eigen moraal en op geschept papier gedrukte felicitaties die burgemeester en wethouders graag aan zichzelf sturen. Intussen storten de Amsterdamse kades in en kan ons vuil straks niet meer worden verbrand.

Wie is dat tassenvrouwtje daar dat door de straten schuifelt? Het is Amsterdam. Wat is dat voor een vreemde zeef vol kogelgaten? Het is het kapotgeschoten Amsterdamse wapenschild.

Het lijkt er steeds meer op dat we volkomen machteloos staan tegenover de georganiseerde misdaad. In het zuiden des lands is de vermenging tussen boven- en onderwereld al manifest. En in Amsterdam duurt dan ook niet lang meer.

Overdrijf ik?

Ach, we krijgen ‘aanvullende maatregelen’.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden