Han Lips

In Het Spoor Van IS: niet te missen, gitzwarte spoedcursus

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: In Het Spoor Van IS.

Han Lips
Het mooie aan Can: hij wordt niet onverschillig van de doffe ellende Beeld NPO 2
Het mooie aan Can: hij wordt niet onverschillig van de doffe ellendeBeeld NPO 2

"Alles is geschiedenis hier." Het was nog een enigszins positieve beschrijving die documentairemaker Sinan Can had gevonden in de Syrische stad Aleppo.

Een zin die niet zou misstaan in Athene. Hij had ook kunnen zeggen: "Alles is kapotgeschoten, iedereen is vermoord of verjaagd."

Can sloot maandag zijn tweeluik In Het Spoor van IS (BNNVara) af. Nadat Can vorige week in Irak de lijken tussen het puin in het net bevrijde Mosul had gadege­slagen, was het deze week voornamelijk Syrië waar hij zich door dood en verderf worstelde.

Hij reisde onder andere naar de provincie Raqqa, het voormalige hart van het kalifaat. De plek waar kinderen leren rekenen met de som: 1 kogel + 1 kogel = 2 kogels.

In het net bevrijde Maskanah vond Can inderhaast achtergelaten salarisstrookjes van IS-strijders. Loon: 140 dollar per maand. In hetzelfde boekje een salarisspecificatie voor overwerk.

Het mooie aan Can: hij wordt niet onverschillig van de doffe ellende. Hij huilt, hij zweet, hij luistert, hij zet ontgoocheld verwoeste grafstenen recht en perst er een lach uit als een oude militair na het terugveroveren van zijn stad zegt dat IS-voorman Abu Bakr al-Baghdadi zijn kont mag kussen. Menselijk.

Cans tweeluik was een niet te missen, gitzwarte spoedcursus over het kalifaat - van de inval door de Amerikanen in Irak, via de gasaanval van de Syrische premier Assad op zijn eigen bevolking, tot het bruut afhakken van het hoofd van Nick Berg in Irak door IS.

Hoopvol richting de toekomst is Can niet, zegt hij aan het einde van de
serie. "Deze jihadisten hebben geproefd aan een eigen staat. Het enige dat een nieuwe groepering nodig heeft, is een onstabiel land."

Blijf dan maar eens verschillig.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden