Lezersbrief

‘In geouwehoer in achterkamertjes kun je niet wonen’

De plannen van het stadsbestuur om binnenskamers met de Amsterdamse woningcorporaties en huurderskoepels te praten, kan niet op veel sympathie rekenen van de Maatschappijraad van Stadsgenoot. ‘In geouwehoer in achterkamertjes kun je niet wonen.’

Maatschappijraad van Stadgenoot
Het stadsbestuur belooft ‘een nieuwe lente en een nieuw geluid.’ Beeld ANP - Olaf Kraak
Het stadsbestuur belooft ‘een nieuwe lente en een nieuw geluid.’Beeld ANP - Olaf Kraak

Het stadsbestuur heeft ons ‘een nieuwe lente en een nieuw geluid’ beloofd. Dat staat althans in het coalitieakkoord dat een jaar geleden zo trots werd gepresenteerd. Die nieuwe lente moet er komen door ­bijvoorbeeld fors in te grijpen op de woningmarkt en door bewoners veel zeggenschap te geven.

Ronkende retoriek eindigt helaas vaak in bureaucratisch gemodder. De komende maanden zit de gemeente aan tafel met de Amsterdamse woningcorporaties en huurderskoepels. Inzet: ‘prestatieafspraken’ voor de komende vier jaar. Alle belangrijke woningmarktthema’s staan op de agenda. Het gaat over betaalbaarheid en verduurzaming, over nieuwbouwambities en de ruimte voor ‘kwets­bare groepen en urgenten’.

Het gaat kortom over de toekomst van de stad. Maar helaas wordt onderhandeld achter hermetisch ge­sloten deuren. Er is afgesproken dat voorlopig niets naarbuiten komt van wat besproken wordt. Dat gebeurt pas, zo moet je vrezen, als de deals gesloten zijn.

Die geslotenheid staat niet alleen haaks op de plechtig beleden democratiseringsambities van het college. De partijen die aan tafel zitten, zijn prima in staat om voor de belangen van zittende huurders op te komen. Maar lukt het ze ook fors in te grijpen op de woningmarkt? Een groot vraagstuk is de toegang voor groepen van buiten de stad. Wordt dit probleem wel voldoende onderkend aan de onderhandelingstafel? Of blijft de stad potdicht voor ‘outsiders’?

Wij vinden: ook mensen met een ­lager of middeninkomen die van buiten komen, moeten hier voet aan de grond kunnen krijgen. Dat is essentieel voor de sociale dynamiek en het economisch functioneren van de stad. Amsterdam heeft deze mensen nodig in tal van cruciale beroepen.

Maar zij kunnen zich niet inschrijven bij Woningnet en maken dus geen kans op sociale huurwoningen. Ze kunnen ook geen grote zak geld op tafel leggen. Willen we de stad op slot houden voor deze buitenstaanders? Schaarste verdelen is nooit eenvoudig, maar we moeten in ieder geval voorkomen dat in achterkamers de insiders Amsterdam verder afsluiten voor de toekomst. In geouwehoer in achterkamertjes kun je niet wonen.

Maatschappijraad van Stadgenoot (Stan Majoor, Mostafa El Filali, Rahma el Mouden, Alex Peters, Martien Kuitenbrouwer, Ineke van der Wolff, Egbert Fransen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden