Column

In drie stadsdelen waait een andere politieke wind

Roelf Jan Duin
Roelf Jan Duin Beeld Wolff
Roelf Jan DuinBeeld Wolff

De website van de gemeente Amsterdam is ongeveer even overzichtelijk als het gemiddelde verkeersplein in Calcutta.

Niet dat ik ooit in India ben geweest, laat staan dat ik voldoende Indiase verkeerspleinen heb bestudeerd om met enig gezag iets te kunnen zeggen over het gemiddelde verkeersplein in Calcutta, maar u begrijpt vast wel welk punt ik probeer te maken: namelijk dat de website van de gemeente Amsterdam heel onoverzichtelijk is.

En dat is zonde, want door de ondoorgrondelijke structuur van menu's, submenu's en tig doorklikopties is het haast onmogelijk terecht te komen op een plek waar je urenlang kunt grasduiden: maps.Amsterdam.nl.

Tientallen kaartjes van Amsterdam met krankzinnig gedetailleerde informatie over de historische ontwikkeling van de WOZ-waarde, het aantal gierzwaluwen en de hoeveel verkeerslichten in Amsterdam. Allemaal interactief, dus je kunt naar hartenlust doorklikken.

Enfin, deze week werd de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen per stembureau online gezet. De kaart bevestigt veel van wat je al vermoedde en vormt een perfecte illustratie van de ontwikkeling van de stad: binnen de Ring een grote wolk van GroenLinks en D66, doorkruist door een VVD-as die loopt van de grachtengordel tot Buitenveldert. Partijen voor de well-to-do.

Een meer diffuus beeld geven de drie buitengebieden: Noord, Nieuw-West en Zuidoost. In Noord slaat de gentrificatie wild om zich heen, al geeft nog lang niet elke buurt zich gewonnen. GroenLinks is de grootste in de hippe yoga- en yoghurtbuurten, in de oude volkswijken wint de PVV en dichter naar de A10 wordt op Denk gestemd.

In Nieuw-West vormt de Sloterplas grofweg de scheidslijn: ten zuiden daarvan stemt men D66 en Groenlinks, ten westen Denk en PVV en ten noorden Denk.

In Zuidoost zijn de PvdA en Artikel1 van Sylvana Simons de grootste, al vormde een stembureau een uitzondering: daar kregen D66, GroenLinks en de VVD veruit de meeste stemmen.

Even doorklikken op de interactieve kaart leert waarom: dit stembureau lag in het AMC. Medisch specialisten hebben kennelijk weinig op met Sylvana.

Over minder dan een jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen en Denk, de PVV en Artikel 1 hebben gezegd mee te willen doen. Nu roepen deze partijen wel vaker wat, maar dat er in Amsterdam voldoende potentieel is, staat vast.

Denk kan samengaan met de Multicultureel Plus Partij, die in de bestuurscommissie in Nieuw-West al een zetel heeft. De PVV heeft op rechts vrij spel, aangezien de Amsterdamse VVD relatief links is. En als Simons een solide lokale afdeling weet op te bouwen is haar achterban in de Bijlmer groot genoeg voor een of meer zetels in de gemeenteraad.

Het is allemaal nog een hoop als-dan en veel mitsen en maren, maar als dat interactieve kaartje iets aantoont, dan is het dat de tweedeling tussen de gebieden binnen en buiten de Ring zich ook electoraal manifesteert.

Door het afschaffen van de stadsdelen heeft de Stopera meer macht naar zich toegetrokken, maar dat ontslaat het volgende college niet van de dure plicht ook te luisteren naar de geluiden in de drie stadsdelen waar een andere politieke wind waait.

Politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad. Reageren? r.duin@parool.nl

null Beeld Paul van der Steen
Beeld Paul van der Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden