Lezersbrief

‘In deze tijd en zeker op dit moment worden senioren gestigmatiseerd’

In Het Parool van vorige week zaterdag stond een verslag van één van onze ouderen in de buurt. Het is goed om eenzaamheid een gezicht te geven. Tegelijkertijd schuilt hierin een gevaar, schrijft Joke Veldkamp in deze ingezonden brief. 

Twee senioren spelen een potje tennis op het museumplein, ten tijde van de eerste lockdown in april.Beeld Jakob van Vliet

Door corona zijn wij allen en dus ook ouderen meer geïsoleerd, maar dat hoeft niet vanzelfsprekend een gevoel van eenzaamheid tot gevolg te hebben. In de media wordt sociaal isolement vaak beschouwd als eenzaamheid. En dat is niet hetzelfde. Sociaal isolement is een feitelijk gegeven, terwijl eenzaamheid een gevoel is en dus subjectief. Het is een gevoel aan gemis, het is een bewust ervaren verschil tussen wat men in de huidige situatie ervaart en wat men zou willen of wat men verwacht.

Het gaat er in deze tijd om dat je je bewust bent van dat gemis en kijkt naar wat wel kan. Welke doelen kun je stellen om het gevoel van eenzaamheid om te buigen, om iets aan je situatie te veranderen? Maar ook: eenzaamheid hoort bij het leven. Vrijwel iedereen kent eenzaamheid of heeft zich weleens eenzaam gevoeld. Het wordt pas een probleem als het lang duurt en heviger wordt. De kracht zit ’m in iets eraan doen. Het onderliggende verlangen aanpakken en eraan werken, trots zijn op de stap die je zet, ongeacht of je je doel behaalt. Dat heet Levenskunst.

Tijdens alle activiteiten bij Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West reiken we senioren een hand om daaraan te werken. Om te blijven leren, om zowel geestelijk als lichamelijk vitaal te blijven, om doelen te stellen. Om situaties om te buigen, zodat gevoelens veranderen, en om sociale netwerken op te bouwen. En dat werkt. Mensen willen uitgedaagd worden om hun energie en talent in te zetten voor anderen. Dit geldt niet voor iedereen en dat hoeft ook niet, maar voor heel veel mensen wel. Al onze activiteiten zullen zodra de regels versoepeld worden weer plaatsvinden en de animo is groot.

In deze tijd en zeker op dit moment worden senioren gestigmatiseerd. Als je niet eenzaam bent dan wordt het je wel aangepraat. Graag zie ik ook eens een artikel over de kracht van ouderen; hoe zij gevoelens van eenzaamheid erkennen en de neerwaartse spiraal tegengaan.

Joke Veldkamp (oprichter van Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden