PlusColumn

In de topsport telt elke centimeter

Cabaretière Ellen Dikker had heel lang niets met voetbal, totdat haar zoon werd gescout door Ajax. Iedere zaterdag schrijft zij in Het Parool een column over haar 'Kleine Messi'.

Ellen Dikker
Ellen Dikker Beeld Wolff
Ellen DikkerBeeld Wolff

Ook in de vakantie heeft mijn zoontje een belangrijke taak. Groeien. Vóór Ajax was ik niet zo bezig met z'n lengte. Ja, hij was klein. Belachelijk klein voor z'n leeftijd. Een ukkepuk.

Ik herinner me een bezoek aan de kapper. Hij was een jaar of acht. Tot en met vier jaar kostte die kapper maar 7,50. Aan de manier waarop de kapster met mijn zoontje sprak, kon ik afleiden dat het een goedkope knipbeurt ging worden. Totdat ze vroeg of hij al op school zat.

"Ja," zei mijn zoontje overtuigd. "Zoohoo, knap hoor. En wat vind je leuk op school?", vroeg de kapster vriendelijk. "Spelling. En begrijpend lezen," klonk het trefzeker uit de kappersstoel. De kapster rolde met haar ogen en ik wist dat ik mijn portemonnee kon trekken.

Hij wordt door zijn lengte altijd een paar jaar jonger geschat. Niet zo verwonderlijk want hij komt uit een dwergachtig geslacht. Ik haal de één meter zestig nog niet en z'n vader, die zich ooit aan mij heeft verkocht voor 1,75 meter, bleek bij nader inzien een krappe 1,70. Voortplantingstechnisch gezien een desastreuze combinatie. Maar het kind ontwikkelde zich goed, dus stonden we er verder niet bij stil.

Totdat hij serieus ging voetballen. Behalve techniek en snelheid werd kracht ook een belangrijke component. Grote jongens zijn sterk in de duels en zetten die kleintjes makkelijk van de bal. Zie je dan maar eens te handhaven.

Het afgelopen EK zegevierde het powervoetbal. Beren van gasten uit ­IJsland, Wales en Frankrijk namen elkaar fysiek in de houdgreep. Maar er was ook Griezmann, die daar explosief en wendbaar doorheen slalomde. Mijn zoontje veerde ­enthousiast op. "Die is klein hoor mam." We hebben het opgezocht: 1,76.

En er zijn er meer natuurlijk. Messi 1,70. Iniesta 1,71. Valbuena 1,67. Dries Mertens 1,69. Neymar 1,74. En in eigen gelederen nu Younes 1,68. Het kan dus heus. Maar het zijn uitzonderingen. In de topsport telt elke centimeter. Het schijnt dat diezelfde topsport de groei van kinderen belemmert. Hun lichaam wordt zo zwaar belast dat de groei in de knel komt.

Nu wordt beweerd dat ze dat in de zomervakantie inhalen. Als hun lichaam tot rust komt. Dus probeer ik hem af te remmen. "Wéér zwemmen? Nee joh, pak een boekje en lees nog wat." Maar het kind heeft geen zitvlees. Komende week ­beginnen de trainingen weer en zullen de jongens wel gemeten worden. Ik ben benieuwd.

e.dikker@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden