Opinie

‘In de politiek heb je als vrouw 5 keer meer ervaring nodig dan je mannelijke tegenkandidaat’

Vrouwen moeten hun vrouwelijkheid omarmen op hun weg naar de top, betoogt Alina Bijl. Te lang gedroegen vrouwen zich ‘mannelijk’ om succesvol te worden.

Het Parool
Je hoeft niet je vrouwelijkheid op te geven om succes te hebben. Beeld Getty Images
Je hoeft niet je vrouwelijkheid op te geven om succes te hebben.Beeld Getty Images

Toen ik mijn moeder vertelde dat ik politieke ambities had, was haar eerste reactie: “Maar wat moet je daarmee?” Het was heel duidelijk dat ze bang was. Bang omdat ik vrouw ben. Bang omdat ik mezelf laat zwemmen in een wereld die niet gemaakt was voor mensen zoals mijn moeder en ik. Bang om mij te verliezen.

Haar angst was niet onterecht. Om je als vrouw te bemoeien met een wereld die historisch gezien vooral uit mannen bestaat, is alsof je een marathon loopt op een pad vol kiezelstenen: je schoenen vullen zich met steentjes en als je te ver meeloopt, krijg je blessures.

Ik woon nu meer dan een jaar op mezelf en ik ben meer dan een jaar bestuurslid bij de jongerenvakbond FNV Young & United en ben daarnaast teamcoördinator bij Womxn’s March Netherlands, waar ik verantwoordelijk ben voor het organiseren van een grote demonstratie op Internationale Vrouwendag.

In het afgelopen jaar ben ik niet heel veel thuis geweest. Toen ik afgelopen september thuis was vanwege de verjaardag van mijn jongste zusje, zei mijn moeder tegen mij: “Je zit aan tafel en praat met ons alsof je een belangrijke man bent.”

Die opmerking raakte mij, omdat ik me in één jaar ben gaan gedragen zoals vele vrouwelijke leiders dat doen in een mannenwereld. Onbewust deed ik precies wat de mannen in mijn omgeving ook doen: ik luisterde te weinig en ik nam veel ruimte in.

‘Vrouwelijke’ kwaliteiten

Dit incident deed mij denken aan een avond in maart waarop ik samen met vrienden borden zat te verven voor de Womxn’s March. Op het bord had ik geschreven: Feminism, because I have to be masculine to be a leader. Oftewel, als ik een politiek leider wil zijn, moet ik mijzelf mannelijk gedragen.

Als puber heb ik mij enorm afgezet tegen wat zogenaamd ‘vrouwelijk’ is. Maar nu ik wat ouder ben, probeer ik juist veel van die eigenschappen te behouden, omdat ik juist heel veel ‘vrouwelijke’ kwaliteiten zie als sterke eigenschappen: empathie, aardigheid en meewerken zijn kwaliteiten waar ik trots op ben en die ik graag wil behouden. Deze kwaliteiten zorgen voor verbinding en menselijkheid.

Ik wil graag dat pad kiezelstenen begaanbaar maken, in plaats van de door mannen verharde weg te kiezen.

In de afgelopen paar jaar zijn er wereldwijd vrouwelijke leiders opgestaan die laten zien dat je als vrouw niet ‘mannelijk’ hoeft te zijn om succes te behalen. Vrouwen zoals Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland; Alexandria Ocasio-Cortez, lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor Queens en de Bronx; en, dichter bij huis, Devika Partiman, oprichter van Stem Op Een Vrouw en campagnestrateeg.

Deze vrouwen geven een heel sterk voorbeeld hoe ze hun ‘vrouwelijke’ eigenschappen gebruiken en daarmee een positie bemachtigen in het politieke landschap om de wereld een stukje beter te maken.

Ze laten zien dat het kan

Ik sta nog maar aan de start van mijn leven, net als veel andere jonge vrouwen. Dat er vrouwen zijn zoals AOC, Jacinda en Devika, die je laten zien dat het anders kan, is enorm waardevol. Ze bewijzen dat je als vrouw kans hebt om plekken te bereiken die jaren geleden nog onbereikbaar waren. Zij verharden als het ware het begin van het kiezelstenenpad.

Maar met een begin zijn we er nog niet. Het blijft een feit dat de weg naar de politiek voor iedereen die niet in het hokje ‘man, wit en hetero’ valt, moeilijk is om te begaan.

Je hebt constant te maken met seksisme in de vorm van ‘grapjes’, mensen die denken dat jij minder capabel bent omdat je niet kil en bitter bent, en je hebt altijd vijf keer meer ervaring nodig dan je mannelijke tegenkandidaat bij sollicitaties.

Mijn moeders angst voor mijn politieke ambities is niet onterecht. Maar ik hoop dat, als ik over jaren zelf moeder mag zijn, het voor mijn dochter vanzelfsprekend is dat zij de volgende premier kan zijn.

Dat mijn dochter kan lopen over een verharde weg, in plaats van op de kiezelstenen.

AlinaBijl is bestuurslid bij jongerenvakbond FNV Young & United en teamcoördinator bij Womxn’s March Netherlands. Beeld
AlinaBijl is bestuurslid bij jongerenvakbond FNV Young & United en teamcoördinator bij Womxn’s March Netherlands.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden