Han Lips

In de ban van de burentwist: niet groots, wel meeslepend

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Rijdende Rechter en Mr. Frank Visser Doet Uitspraak.

Maandag behandelde Visser wat SBS op zijn eigen YouTubekanaal omschrijft als 'heftigste burenruzie ooit'. Beeld SBS6

Twee rechters trekken dezer dagen per auto­mobiel door Nederland, om het recht te laten zegevieren tijdens burenruzies en... eh tja... ­

Eigenlijk gaan zaken in De Rijdende Rechter (NPO 1) en Mr. Frank Visser Doet Uitspraak (SBS6) altijd over burenruzies. Dat is al zo sinds Visser en de rijdende rechter nog een en dezelfde persoon waren.

Toch is Lips - zelf gezegend met buren die simpelweg geen tijd hebben voor overlast - sinds kort weer in de ban van de burentwist.

Het begon twee weken geleden bij De Rijdende Rechter, tegenwoordig met John Reid. Die onderzocht de zaak van Zwanet uit Scheemda, die op een buurtborrel een getrouwde ­buurman kuste. Ruzie kwam er vervolgens tussen femme fatale Zwanet en de buren die het fuifje huisvestten.

Maandag behandelde Visser wat SBS op zijn eigen YouTubekanaal omschrijft als 'heftigste burenruzie ooit'. Terwijl de clickteller vermoedelijk ratelde, bleef Lips verbijsterd achter.

In Lelystad, uitgerekend in de straat waar Visser zich als publiekeomroepman ooit heeft gebogen over wat in de overlevering 'de vete over de koude pannenkoek' is gaan heten - liepen de emoties zo hoog op dat doodsbedreigingen over en weer vlogen.

"Ik zou haar van kant willen maken," sprak Fred over zijn buurvrouw Annie. Hij toonde ter illustratie een klauwhamer die ervoor kon dienen de 86-jarige 'de oogkassen uit te rossen'.

Onbegrijpelijk was het dat presentator Viktor Brand en rechter Visser de zaak voor de camera's zo lieten escaleren.

Reid deed het dinsdagavond in een ­potentieel even explosieve affaire wat dat betreft beter. Een vrouw die klaagde over luidruchtig slaapkamergedrag van haar buurvrouw bleek al snel een notoire onruststoker. Reid sprak haar vermanend toe, maar veroordeelde vervolgens beide dames tot het plaatsen van een afscheiding op het balkon. Dat was zijn uitspraak en zei Lips hem na: "Zo zit het."

hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden