De mensen die al mindful leven zullen de komende tijd misschien nog ‘mindfuller’ worden.

Opinie

‘In de ban van corona, dat schept ook eenheid’

De mensen die al mindful leven zullen de komende tijd misschien nog ‘mindfuller’ worden.Beeld Getty Images

Bang wil journalist Remco de Ridder niet zijn, maar de angst voelt hij wel, schrijft hij in dit opiniestuk. ‘Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat de apocalyps nabij is.’

Remco de Ridder

Ik wilde dit stuk beginnen door te stellen dat ik niet bang ben aangelegd, maar besefte op tijd dat dat totaal niet waar is. Ik heb er zelfs een heel boek over geschreven, die angst, dus het zou gek zijn als ik nu iets anders ga beweren. Ik doe alsnog veel dingen die ik eng vind en ben in sommige situaties misschien helemaal niet zo bevreesd als ik denk, maar de angst is er, verhinderend of latent. Juist nu zowel zieke als niet-zieke mensen in de greep zijn van een virus.

Het was papadag en te midden van de kinderkakofonie besloot ik donderdag de persconferentie van Mark Rutte toch maar even aan te zetten. Terwijl de premier uitsprak dat evenementen met meer dan honderd mensen worden afgelast en hij iedereen aanraadde thuis te blijven, barstte de hemel open. Druppels als kauwgomballen spatten uiteen op onze ruit, misschien was het wel hagel.

Ik dacht aan alle stormen van de afgelopen maanden. De opwarmende aarde, stijgende zeespiegel, onuitroeibaar racisme, geweld en MH17, wat door de start van het proces tegen de vier verdachten vorige week weer naar de oppervlakte van het bewustzijn drijft. Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat de apocalyps nabij is.

Besmettingscurve

Dit was tevens het moment waarop ik besefte dat ik in mijn leven te veel films heb gezien waarin de wereld aan haar einde komt, maar verdomd, nu zou het nog gaan gebeuren ook. “De mensheid verdient dit,” sprak ik hardop uit, terwijl mijn zoontjes aan mijn broekspijpen trokken. Het is het gevolg van onze arrogantie, ons gebrek aan respect voor de natuur en voor elkaar. Het is het tanende besef dat wijzelf deel uitmaken van die natuur, waaraan we nu op hardhandige wijze worden herinnerd.

Maar deze noodlottige gedachtes ontwikkelden zich vervolgens tot iets hoopvollers. Dit is wat de mensheid nodig heeft. Omdat we op dit moment allemaal in de ban zijn van hetzelfde fenomeen is er meer eenheid dan ooit. Verbondenheid in zorgen om de toekomst, al is het maar om een van de vele prangende zaken waar we ons collectief zorgen om zouden moeten maken. Zo ervaar ik dat tenminste.

Er zijn mensen die zeggen dat het tot stilstand komen van de wereld ons een moment van bezinning kan bieden. Het afbuigen van de besmettingscurve is de grote oefening in mindfulness waar we als soort zo aan toe zijn. Ik betwijfel dat. Niet de behoefte aan pauze, maar aan het heilzame effect van gedwongen mindfulness.

De voorraadkast

De mensen die al mindful leven of daarvoor openstaan zullen de komende tijd misschien nog ‘mindfuller’ worden. Maar de mensen wie dat vreemd is, zullen de crisis als gevolg van het virus slechts uitbuiten. Kijk maar naar politici die de heersende angst en onzekerheid gebruiken voor hun politieke agenda, vaak over de rug van slachtoffers. Of de hamsteraars, die in een daad van blind egoïsme boodschappen inslaan voor twee maanden. Het zijn vermoedelijk dezelfde mensen die dit weekend lallend in volle kroegen stonden te klagen dat de scholen nog niet dicht zijn. Ze hebben nu deels hun zin: zowel de horeca als scholen zijn nu dicht.

Dagelijkse persconferenties en uit de lucht vallende regenballen ten spijt wil ik niet doemdenken, maar je gaat er wel van denken. Verschillende scenario’s schieten door mijn hoofd, van wel en nog niet bestaande films. Ik voel eenheid, saamhorigheid misschien wel, vanwege het gemeenschappelijke belang, maar beweeg me voorlopig op microniveau: thuis, met de kinderen dansend aan mijn broekspijpen, met een rationele hoeveelheid wc-papier, paracetamol en pasta in de voorraadkast. Genoeg om mijn angsten te bedwingen en anderen die mogelijkheid niet te ontnemen.

Remco de Ridder. Journalist en auteur van het boek Een sky full of gedoofde lichtjes naar aanleiding van de ramp met vlucht MH17. Beeld
Remco de Ridder. Journalist en auteur van het boek Een sky full of gedoofde lichtjes naar aanleiding van de ramp met vlucht MH17.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden