null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

In de appgroep van Thierry Baudet is hij de goeroe

PlusTheodor Holman

Kennis R. zit in Engeland in lockdown. Ze vroeg me iets. Hier een gedeelte van mijn antwoord.

‘(…) en hun puberbrein groeit tot het 24ste jaar, vertelde neuroloog P. mij. Hun hersenen ontwikkelen zich door herhaaldelijk taboes te doorbreken. Zo leren ze grenzen kennen.

In die appgroepen van Thierry zitten pubers en jonge studenten met hersens als jonge puppy’s. Zijn appgroep is een virtuele studentensociëteit. Wat ze daar roepen en zeggen, zal iedereen die lid is geweest van zo’n sociëteit herkennen. Dat weten wij toch?

Wij kennen toch ook rechters, medici, advocaten, economen die brallerig lid waren? Wat daar aan verbale kots uit de onderbuik walgde, was de reden dat wij vroeger – wij voelden ons nog soixante-huitards – geen lid wilden worden van een studentenvereniging en studentencafés meden. Maar soms was een ontmoeting niet te vermijden en werd er behoorlijk geknokt.

In de appgroep van Thierry is hij de goeroe; hij wordt naar de ogen gekeken door jonge studenten die zijn manier van leven ongelooflijk aantrekkelijk vinden. Thierry schrijft, is gepromoveerd, versiert lekkere wijven, maakt literaire kunst, speelt klassieke muziek, gaat met de groten der aarde om, oefent politieke invloed uit, is constant in het nieuws, is een intellectueel en jij, als ­onanerende puistenkop, kunt dat leven misschien wel nooit leiden, maar je kunt er wel dicht bij komen door Jezus na te volgen en te behagen.

Over de relatie tussen de goeroe en zijn discipelen is veel geschreven (waaronder het aanbevelenswaardige The Guru Papers van Joel Kramer) en het is duidelijk dat een grote roerganger niet alleen een onmogelijk idealistisch vergezicht dient te schetsen en verlichting moet suggereren, maar hij moet zijn navolgers ook voorgaan in het overschrijden van oude morele taboes; daarachter ligt immers het Beloofde Land.

Het puberbrein wordt geprikkeld door de taboeoverschrijdingen en haalt daar zijn bevrediging uit. Dat is de reden dat jongeren graag imiteren en overtredingen begaan. Ze zijn zichzelf nog niet. Sommigen worden zichzelf nooit en blijven hangen in een ‘absolute leeftijd’. (Ik: 18, vermoedelijk.) Thierry is altijd in die studentensociëteit gebleven waar hij inmiddels een behoorlijke ouderejaars is. Hij maakt daar grollen, dolletjes, foute opmerkingen, weerzinwekkende grappen en pocht met zijn kennis.

Is hij een fascist, een antisemiet, een racist? Als hij het is, is zijn IQ onverantwoordelijk laag. Als hij het niet is, is hij onverantwoord onvolwassen.

Hoe waren wij toen? Hoe zijn wij nu?’

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden