PlusColumn

In alles het tegendeel van Eberhard

Derk Sauer, mediaondernemer in Rusland, schrijft in zijn wekelijkse column in onze krant over het Moskouse leven. Zaterdag vergeleek hij de Russische president Poetin met de donderdag overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

Derk Sauer
Derk Sauer Beeld ANP
Derk SauerBeeld ANP

Terwijl Amsterdam rouwt, is het vandaag feest in Moskou. Vladimir Poetin viert zijn 65ste verjaardag. Vanuit het hele land stromen de gelukwensen en cadeaus binnen. De Russische media schrijven Poetin de hemel in. De sterke, vitale man voor wie geen zee te hoog en geen vijand te groot is. 65! Maar zie hem met zijn gespierde torso, zijn priemende ogen. De ideale Russische leider.

Eerlijk is eerlijk: onder Poetin zijn de Russen (goeddeels) bespaard gebleven voor aanslagen die Europa teisteren. Schietpartijen als in Las Vegas zijn in Rusland ondenkbaar. Vanuit het perspectief van veel Russen heeft Poetin de stabiliteit gebracht die het land al honderd jaar ontbeert, sinds de revolutie een einde maakte aan het tsarenrijk.

Natuurlijk is niet alles koek en ei. Oppositieleider Navalni heeft de Russen opgeroepen vandaag te demonstreren tegen corruptie en willekeur. Navalni, om dubieuze redenen uitgesloten van de komende presidentsverkiezingen, kan zelf de straat niet op. Hij zit weer eens gevangen. De autoriteiten zijn geschrokken van de grote opkomst bij bijeenkomsten van Navalni in de regio's. De verjaardag van Poetin met demonstraties is wel het laatste dat zij willen toestaan.

Poetin is het type onaantastbare leider - hoog op zijn troon, ver weg van de gewone Rus. Hij dwingt een mengeling van respect en angst af door de macht die hij uitoefent. Poetin verbindt niet maar verplettert eenieder die zijn pad kruist. Zijn does is niet om van Rusland een fijn land te maken, maar een sterk land.

Poetins leiderschap is eigenlijk in alles het omgekeerde van dat van Eberhard van der Laan, die wij nu met warm hart gedenken. Niet toevallig was Van der Laan de enige burgemeester ter wereld die ooit weigerde Poetin te begroeten. Dat was bij het staatsbezoek in 2013, toen Rusland net een antihomowet had aangenomen. Op het Amsterdamse stadhuis wapperde toen fier de regenboogvlag.

In augustus was de familie Van der Laan een paar dagen bij ons te gast in Domburg, net als Russische vrienden van onze zoons en onze (aanstaande) schoonfamilie. De Russen keken hun ogen uit Hier was zonder enige poespas (en, voor de Russen helemaal verbazend, zonder bewaking of personeel) de populaire burgemeester van de hoofdstad op bezoek. We schoven met ruim dertig man op klapstoeltjes bij onze camping aan tafel.

Terwijl de zon over de korenvelden onderging, klonken de toosten over verbroedering, zoals dat in Russisch gezelschap betaamt. Eberhard - al zwak maar vol vuur - liet zich niet onbetuigd. In een prachtige speech stak hij, hoe kan het ook anders, de loftrompet over onze vrijheid en tolerantie en nodigde de Russische vrienden uit om Pride Amsterdam mee te vieren. De schoonmoeder van zoon Tom, die uit Vladivostok was komen vliegen, stootte me geëmotioneerd aan: "Stel je voor dat we zulke burgemeesters hadden. Dan zag Rusland er vast heel anders uit."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden