Impeachment van Trump? Zoiets vinden ze bij IS belachelijk

PlusTheodor Holman

Iemand vroeg me: waarom willen hooggeleerde heren lid zijn van het kalifaat en hebben die alles voor IS over? Zo schijnt IS zelfs diplomaten in dienst te hebben die in Amerika en Engeland hebben gestudeerd.

Het kalifaat is voor sommige denkers zeer aantrekkelijk. Het kleine wereldbeeld steekt voor hen coherent in elkaar; je weet precies wanneer je wat moet doen. En alle vrouwtjes zijn voor jou, stoere man; de enige taak van de vrouw is een lekker potje koken, kleren verstellen en kindertjes baren. Daarnaast wordt alles wat wij waardevol vinden door hen dom, vies of onrein gevonden: homoseksualiteit, democratie, vrouwenrechten, dieren­rechten, etc. etc.

Wie ook maar enigszins intelligent is, kan binnen zo’n groep snel carrière maken en die garandeert je emolumenten: een mooi huis, mooie vrouwen, mooie spulletjes (dure horloges zijn ‘in’ sinds Baghdadi) en er wordt je een grote hoeveelheid macht toebedeeld. Allemaal aantrekkelijk.

Ik vermoed dat de opvolger van Baghdadi, Ibrahim al-Quraishi, zich te pletter lacht over, bijvoorbeeld, de afzettingsprocedure van Donald Trump. Wij beschouwen de ‘impeachmentprocedure’ als een democratische waarborg tegen politieke immoraliteit. De democratie dient ons te beschermen tegen losgeslagen dictators. Zoiets vinden ze bij IS belachelijk. Daar hebben ze tal van redenen voor, waarvan de belangrijkste is: het is Allah die dit blijkbaar heeft gewild, en hoe stom ben je als je tegen Zijn wil ingaat?

Een andere reden is dat ze een door Allah benoemde losgeslagen dictator juist zeer nastrevenswaardig vinden. “Wat wilt u zijn?” “Een keurige jihadist. En u?” “Ik wil graag, na Allah, de belangrijkste heerser worden van een door mij op te richten kalifaat en iedereen die mij daarbij in de weg staat, ruim ik op.”

Grootheidswaanzin is hier een aandoening waarvoor je opgesloten wordt, daar een levensdoel. Zinloos geweld is hier een criminele daad waarvoor je in de gevangenis terecht komt, daar een daad waardoor je een held wordt.

Soms lijkt het of wij hier in het Westen een andere cultuur expres niet willen begrijpen, maar wel omarmen. Dat komt doordat we begrippen als slachtoffer, empathie en betrokkenheid kritiekloos voorzien van een heilige betekenis, om ze daarmee een onaantastbare status te geven. Maar woorden zijn niet heilig en onaantastbaar. Een cultuur is dat evenmin.

Niet de woorden, maar de betekenissen van de woorden lijken thans met elkaar oorlog te voeren. Waar woorden hun betekenis verliezen, wordt iedereen onzeker.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden