PlusColumn

'Illegale verhuur? We zijn verdomme het kerstverhaal!'

Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

En het gebeurde in die dagen dat er een brief van de gemeente kwam, en de ezel de groep om zich heen verzamelde om de situatie te bespreken. "Zoals jullie ongetwijfeld hebben vernomen, zijn er onverwacht problemen ontstaan met de rechtmatigheid van onze huisvesting."

Er klonk angstig geblaat in de hoek van de schapen. "De gemeente laat weten," vervolgde de ezel, "dat ons verblijf in deze stal feitelijk neerkomt op illegale vakantieverhuur. Het is niet toegestaan hier nog langer te blijven."

Een van de herders sprong verontwaardigd op en brulde: "Illegale vakantieverhuur? We zijn verdomme het kerstverhaal! Wat denken die pennenlikkers wel? Hebben ze niks beters te doen?" De ezel pakte de brief erbij. "De gemeente zegt te reageren op een klacht van een omwonende."

"Wat een Judas," foeterde Maria.

"Het betreft in feite een hoogsensitieve binnenstad­bewoner met een ongevoelige advocaat," verbeterde de ezel. "Die aan de bel trok wegens, ik citeer, aanhoudend gezang op een onchristelijk tijdstip."

Iedereen keek nu verwijtend richting de engelen. Die haalden de schouders op. "We zingen alleen omdat dat in het script geschreven staat. Vloeiend en klaar, kijk het maar na."

De ezel stak een poot op. "Er is nog een complicerende factor. Deze tochtige stal blijkt in werkelijkheid waardevol onroerend goed te zijn en maakt deel uit van de omvangrijke vastgoedportefeuille van een landelijk politicus."

"CDA? ChristenUnie? Partij voor de Dieren?" klonk het hoopvol in de stal.
De ezel schudde zijn hoofd. "Nee, helaas niet een van de onzen. Onze huisbaas heeft van zijn fractievoorzitter te horen gekregen dat hij zo kort voor de verkiezingen geen gelazer moet veroorzaken. Hij zou ons graag wat respijt geven, maar zit, zoals hij het zelf omschreef, electoraal met zijn ballen in de bankschroef. We moeten hier voor de kerst vertrokken zijn."

Een kakofonie van luide protesten steeg op in de stal. De ezel maande tot stilte. "Misschien valt er nog iets te redden. Ik heb vanmiddag een paar telefoontjes gepleegd en er is misschien toch nog een oplossing voor ons probleem."

De hele stal keek hem vragend aan. "Ik ben er zelf helemaal niet gelukkig mee," zei de ezel. "Maar als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat. We hebben ons aan te passen aan de mores van deze tijd, hoe lastig we dat ook vinden."

"Vertel op," riep de stal ongeduldig.

"Het komt erop neer dat Cas­par, Melchior en Balthasar dit jaar geen goud, mirre en wierook zullen overhandigen aan het kind, maar een doos donuts, een wollen toeristenmuts met het cannabislogo en het verkiezingsprogramma van de VVD. Er zal waarschijnlijk pers aanwezig zijn bij de overhandiging, maar daarmee is het kerstverhaal voor dit jaar gered."

Het voorstel werd aangenomen, met vijftien stemmen voor en drie stemmen tegen.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden