PlusColumn

Ik wist het ineens zeker: Every little thing gonna be alright

Menno Pot
Menno Pot. Beeld Wolff
Menno Pot.Beeld Wolff

Het mooie van Ajax' Marleylijflied Three little birds is dat het altijd past: als liedje van gelukzaligheid bij winst, maar ook als troostrijk liedje van relativering na verlies. Every little thing gonna be alright.

Kom, dacht Ajax een tijdje geleden, laten we die Marley eens vragen of hij het in de rust wil komen zingen. Dat bleek om evidente redenen onhaalbaar, maar gelukkig produceerde Bob een aardige roedel kinderen: een heel elftal bij een stuk of zeven moeders, want Bob didn't worry about a thing, op dat vlak.

"Ziggy Marley in de Arena!" jubelde mijn WhatsApp in augustus, toen ik op een Italiaanse heuvel verbleef. Een schnabbelende Ziggy, Stephen of Damian 'Gong'? Het leek me sterk. Het bleek om Ky-Mani te gaan, een van de Dreetjes Hazes uit het Marleygeslacht, geboren toen Bob de tel inmiddels kwijt begon te raken.

Woensdag was Ky-Mani er weer. Ik wist dat voor rust al, want hij zat bij me in het vak. Nee, geen eretribune, gewoon vakkie 113 achter de goal: ik op rij 13 met fraai zicht op het veld, Ky-Mani op rij 1 met fraai zicht op het rolstoelplatform en de achterkant van de reclameborden. Zo te zien had hij een zonnebril van Lee Towers geleend.

Vlak voor rust verliet Ky-Mani het vak, niet veel later zong hij op het veld van de drie kleine vogeltjes, waarna zich een magisch moment voordeed: terwijl het publiek a capella Three little birds verlengde, scoorde Nico Tagliafico en ontplofte de boel.

Ky-Mani Marley kreeg het niet mee. Hij kwam een paar minuten later vrolijk glimmend het vak op, een draagkartonnetje met zes cola in zijn handen. Ik stelde me voor dat dat zijn gage was, keek hoe hij weer tevreden op zijn kloteplaats ging zitten en wist ineens zeker dat zijn vader gelijk had: geen zorgen, alles komt goed.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Ky-Mani Marley. Beeld Pro Shots / Joep Leenen
Ky-Mani Marley.Beeld Pro Shots / Joep Leenen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden