'Ik wil ook één keer in mijn leven een summerbody'

Het is warm en op het strand stelen strakke lijven en fitgirls de show. Dat wilde Sip Markink ook wel, maar hij kwam na diverse bezoeken aan de sportschool van een koude kermis thuis.

Het is belangrijk dat je je prettig voelt over hoe je eruitziet Beeld Mathilde Mindervoet
Het is belangrijk dat je je prettig voelt over hoe je eruitzietBeeld Mathilde Mindervoet

Lange tijd heb ik me verwonderd over de nationale drang naar een gezond leven met een uitgebalanceerd voedings- en sportregime. Ik was daar nooit zo mee bezig.

Ik at waar ik zin in had, begreep niet dat mensen zich voor hun lol volstopten met rauw konijnenvoer en aan eindeloos sporten in zo'n fitnessgesticht moest ik al helemaal niet denken.

Toch was er die beruchte dag waarop ik dacht: ik wil ook één keer in mijn leven een summerbody.

Ik voelde me namelijk steeds vaker buiten de boot vallen. Op sociale media zag ik elke dag wel een foto van iemand in een sportschool, en dan volg ik nog niet eens mensen als Arie Boomsma of andere fitboys en -girls.

Over het algemeen interesseert me weinig wat iemand de hele dag eet en qua sport doet. Maar steeds meer vrienden hebben hun weg hier wel in gevonden, ­laten dat graag zien en vertellen hoe fijn ze het vinden.

Ik was altijd best tevreden met hoe ik eruitzag. Ik heb een slanke bouw en word nooit dik, maar in vergelijking met anderen had ik toch een vrij treurige spiermassa. Zeg gerust geen spiermassa. Er mocht wat gebeuren en ik nam een sportschoolabonnement.

De eerste keer voelde ik me verdwaald op een apenrots. Allerlei brede, gespierde mannen die bruut aan dingen stonden te rukken. Maar dat bleek de verdieping voor de professionals te zijn, dus ik verhuisde snel naar het oudewijvenhoekje.

Vette friet
Daar heb ik ongeveer twee keer per week een schema gevolgd waarbij ik al mijn spieren trainde. Eindelijk kon ik ook eens delen dat ik sportte. Niet door een foto van de progressie van mijn lichaam te tonen - die vorm van exhibitionisme heb ik sowieso nooit begrepen.

Wel door een tweet te plaatsen over een fitgirl die me uitlachte toen ik puffend van ellende aan een te zwaar gewicht trok. Ik gunde haar een verplicht avondmaal met vette friet. De onderliggende boodschap hierin was natuurlijk: kijk mij ook eens goed bezig zijn.

Maar was ik goed bezig? Na drie maanden zat mijn lichaam zo vast dat ik zowat mijn auto niet meer uitkwam. Een afspraak bij de fysiotherapeut volgde en het bleek dat ik totaal overbelast was. Ik heb vier keer als een aangespoelde potvis in de verdrukking gelegen op de behandelbank om alles weer uit de kreukels te laten ­halen.

Schrijver en ­redacteur Sip Markink Beeld -
Schrijver en ­redacteur Sip MarkinkBeeld -

Toen ik dat aan mijn moeder vertelde, moest ze hard lachen: "Wat ben je toch een slappe lul." En dat is ook zo, dat hele sporten is niet mijn ding en ik ben ermee gestopt.

Blijkbaar was de maatschappelijke en sociale druk voor een summerbody groter dan mijn overtuiging om wat leuks van het leven te maken met veel drank, lekker eten en doen waar je zin in hebt. Niks voor mij om dat los te laten en daarmee wel een signaal dat die druk steeds groter wordt.

Uiterlijk en levensstijl
De focus ligt in deze tijd zo op het uiterlijk en de levensstijl. Mensen mogen natuurlijk hun leven inrichten zoals ze willen, maar ik vind het geen goede ontwikkeling dat obsessief sporten en hysterisch gezond leven zo verheerlijkt wordt. Weer iets wat ons druk oplegt en waar velen niet aan kunnen voldoen.

Ik denk dat mensen van tevredenheid het ­gelukkigst worden. Ik gun het iedereen om lekker schijt te hebben aan deze ontstane fitheidsnorm. Het is naar mijn idee het belangrijkste dat je je prettig voelt over hoe je eruitziet.

We gaan deze zomer allemaal naar buiten met onze ­eigen summerbody's, want uiteindelijk heeft iedereen een lichaam, in wat voor vorm dan ook. Wees er trots op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden