Maarten Moll. Beeld Sjoukje Bierma
Maarten Moll.Beeld Sjoukje Bierma

Ik wil graag zo snel mogelijk terug

PlusMaarten Moll

Maarten Moll

Ik wil naar Sandsted.

In plaats daarvan fietsen we tussen weilanden in de buurt van Stadskanaal.

Monotoon landschap met bomen en lange, rechte wegen. Een grote heimachine die al even monotoon de maat slaat, maakt de beleving (schrijf ik nu echt ‘de beleving’?) er niet beter op.

Opvallend veel mannen in elektrische invaliden­wagentjes doorkruisen het gebied. Ze brullen onverstaanbare kreten als ze ons passeren.

In een greppel een gekantelde tractor, op een fietspad een verfrommeld halveliterblik bier waar ik zo lang naar kijk dat ik bijna tegen de pui van Kapsalon Theresa rijd.

Daar moet ik het van hebben in deze keurige omgeving, van een detonerend object als een weggeworpen bierblik. Al zijn we wel door Gasselternijveenschemond gekomen, het oord – zo concludeerden we na enig nadenken – met de langste plaatsnaam van Nederland.

Ik wil dus heel graag naar Sandsted. Waar een terroristische aanslag wordt voorbereid die door politie-inspecteurs Signe Kristiansen en Martin Juncker moet worden voorkomen. Terwijl er een sneeuwstorm over de stad raast. En ze eigenlijk geen aanwijzing hebben waar ze de terroristen moeten zoeken. En de tijd dringt.

Dus probeer ik slinks wat af te snijden in het Drentse landschap om zo snel mogelijk in Sandsted te komen. Sandsted komt voor in Winterland, de thriller van het duo Kim Faber en Janni Pedersen, en is een stad in Denemarken.

Snel terug willen naar de camping om verder te lezen in je boek. Geen onbekend verschijnsel. Ik heb als kind weleens een kasteelbezoek vroegtijdig laten eindigen door buikpijn voor te wenden (om in de tent heel stil verder te lezen in Aak, de jongen uit de steentijd).

Met mijn broer toch die laatste col niet opgefietst, omdat we verder wilden lezen in Heldenlevens van ­Martin Ros. Over Fausto Coppi en Gino Bartali en de man met de olifantsoren Jean Robic, en Kübler en Koblet (we hadden beiden een eigen exemplaar mee­genomen). Het bezoek aan het Alhambra afgeraffeld omdat ik verder wilde in Hannibal.

We zijn met dat slimme gedoe van me ondertussen toch ergens weer een verkeerde, lange weg ingeslagen, want op mijn telefoon – de kaart ligt nog in de tent – zie ik dat we van de camping zijn afgedreven. We stoppen even. Ik piel wat op mijn mobieltje en dan blijkt dat we er ook nog eens naast zaten.

Niet Gasselternijveenschemond heeft de langste plaatsnaam van Nederland, maar het nabijgelegen Gasselterboerveenschemond, waar we niet doorheen zijn gekomen. Al scheelt het maar één letter.

Ik wil nu heel erg graag zo snel mogelijk terug naar Sandsted.

Maarten Moll schrijft over dagelijkse beslommeringen in de stad. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? m.moll@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden