Norbert ter Hall. Beeld Agata Nowicka
Norbert ter Hall.Beeld Agata Nowicka

Ik voorspel: Ongehoord Nederland gaat zijn naam waarmaken

PlusNorbert ter Hall

Spoiler alert. Terwijl elke klimaatverandering ontkennende gekkie bij de Publieke Omroep net zo serieus wordt genomen als honderden wetenschappers bij elkaar; de NTR, die notabene diversiteit als speciale taak heeft, pas drie jaar na de commerciële concurrent RTL de overstap maakt naar de roetveegpiet; en er elke avond aan de praattafels nog steeds onevenredig veel witte mannen zitten, is er sinds een paar weken het initiatief voor een nieuwe rechts-populistische omroep.

Het idee achter de Publieke Omroep is dat elke stroming in de maatschappij van zich moet kunnen laten horen: van zwaar links tot scherp rechts, van standvastig gelovend tot onbewust ongelovig, van zelfbenoemd intellectueel tot opzettelijk oppervlakkig. Dat is misschien niet altijd even efficiënt maar wel zo eerlijk, want de Publieke Omroep is van ons allemaal. Het kan natuurlijk altijd beter, maar vergelijk dit systeem met de staatsomroepen in de ons omringende landen en we doen het zo slecht nog niet.

Toch beweren de initiatiefnemers dat hun stem nog niet te horen is. De groep heeft zich daarom, heel toepasselijk, Ongehoord Nederland genoemd. Ze willen nogmaals een stem geven aan de klimaatverandering ontkennende gekkies, de ultrawitte Zwarte Pieten en de schande schreeuwende complotdenkers. Want het kan natuurlijk altijd nóg rechtser en nóg populistischer.

De aspirant-omroep heeft meteen twee fans uit onverwachte hoek. Geert Wilders en Thierry Baudet, die jarenlang een kruistocht voerden tegen alles wat Publieke Omroep heet, zijn plots enorm enthousiast over dit initiatief. Maar, hoor ik je denken, we hadden toch al die Telegraaf lezende omroep Wakker Nederland en die trappen-als-je-trappen-kan omroep PowNed? Hoezo nu wéér een omroep op rechts? Houdt het dan nóóit op?

Volgens de initiatiefnemer hebben Wakker Nederland en PowNed hun glans inmiddels alweer verloren.

En dat klopt.

En dat is logisch.

En dat heeft niks met een complot van de linkse concurrentie te maken maar is ingebakken in het dna van de rechts-populistische stroming zelf.

Om programma’s te maken moet je samenwerken, elkaar respecteren en gebruik maken van elkaars talenten, zien dat een goed resultaat meer is dan de som der delen. Je moet compromissen sluiten en, heel griezelig, verbinden. Eigenlijk heb je alles nodig waar deze stroming juist zo faliekant tegen is. Niet voor niets hebben de politieke partijen van hun twee grootste fans een broertje dood aan inspraak en partijdemocratie.

Ik voorspel u dus: Ongehoord Nederland gaat zijn naam waarmaken. Daar horen we binnen de kortste keren niets meer van.

Op deze plek wisselen de filmmakers Norbert ter Hall en Ashgan El-Hamus elkaar om de week af.

n.terhall@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden