PlusGijs Groenteman

Ik voel mee met Iris Hond

Gijs Groenteman
Gijs Groenteman. Beeld Artur Krynicki
Gijs Groenteman.Beeld Artur Krynicki

Marco Borsato, het geliefde jurylid van The Voice of Holland dat eruitziet of hij altijd aan het imploderen is, beschouwen wij dankzij de tv als een huisvriend.

Iris Hond, pianiste en de mysterieuze hoofdpersoon in de reality­serie Iris en de 12 dates, zien we door die serie en haar struikelende levenswandel als een huisvriendin. Ze is zo getalenteerd, open en beeldschoon – wij beschouwen het als een omissie van het universum dat ze geen goede man kan vinden en nou al wekenlang door de redactie van Linda. (die tegenwoordig de tv-zender Net5 bestiert) op de ene na de andere date moet worden gestuurd.

Nu is via de Privé naar buiten gekomen dat die twee, Marco en Iris dus, het een tijd met elkaar gehouden hebben. Aangezien zij dus aanvoelen als huisvrienden, zijn wij in shock.

Natuurlijk zijn we hier onmiddellijk Iris’ en Marco’s Instagramaccounts nauwgezet gaan analyseren, in de hoop iets over hun mentale staat te weten te komen. Bij Iris waren we snel klaar, de hele affaire met Marco blijft onvermeld. Het laatste bericht dat ze plaatste, gaat over een benefietconcert op een cafépiano in Den Bosch waardoor mensen even hun zorgen konden vergeten.

Marco daarentegen heeft een ostentatief gelukkige foto van zichzelf en Leontine geplaatst – al vind ik wel dat Leontine zijn hoofd en schouder nogal dwingend vastpakt, Marco kan eigenlijk niet echt een kant op. Er staat ook een verklaring bij.

Het blijkt dat de affaire met Iris – Marco noemt het ‘een vriendschap die verder ging dan ik had voorzien’ – komt door Marco’s faillissement van tien jaar geleden. ‘Wij hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat het faillissement destijds niet alleen zakelijk, maar ook persoonlijk een zware wissel op ons heeft getrokken (zoals o.a. besproken in de documentaire Marco Borsato, Meer Dan Ik Alleen).’ Eigenlijk, beweert Marco, konden we allang weten dat hij vreemd was gegaan, als we de documentaire Marco Borsato, Meer Dan Ik Alleen maar wat beter hadden begrepen.

Op het moment dat ik dit schrijf, heeft zijn Instagrambericht bijna tweeëneenhalfduizend reacties gekregen, ook van talloze BN’ers, waaronder zijn eigen Leontine (‘Hou van jou met heel mijn hart en ziel’ – emoji van hartje), brother in crime Humberto Tan (twee emoji’s van hartjes), ervaringsdeskundige Estelle Cruijff (drie hartjes) en Nick Schilder (één hartje).

En de redactie van Linda., vraag ik mij af, wisten zij dat de Marco/Iris-affaire gespeeld heeft, en is men daar kijkcijfertechnisch nu in een opperbest humeur?

Hoe dan ook, ik voel mee met Iris Hond, die de pech heeft op ‘wat oudere, verzorgende mannen’ te vallen. Terwijl het huwelijk van Marco en Leontine nu door heel Bekend Nederland wordt bejubeld, moet zij verder met haar moeizame datesafari.

Het is geen pretje om the other woman te zijn.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column. Lees al zijn bijdragen in het archief.

Reageren? gijs@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden