Theodor HolmanBeeld Wolff

Ik snap Trump wel met die Stormy

Column

Die Stormy Daniels...
Eén nacht met Trump.
En nu constant in het nieuws.

Heb ik iets tegen prostituees?
Nee, eigenlijk niet.

Heb ik iets tegen mannen die naar prostituees gaan?
Nou, nee.

Ook niet als daar vrouwenhandel bij betrokken is?
Ja, dan wel... Maar ik geloof niet dat Stormy uit het schuim van de vrouwenhandel is geboren. Ik denk eerder dat zij in de spiegel heeft gekeken en haar lichaam zag als een mogelijkheid om als verdien­model te exploiteren.

Ik kan het met de beste wil ter wereld niet erg vinden dat Trump het met Stormy heeft gedaan, als hij haar maar keurig heeft betaald.

Nu schijnt het punt te zijn dat bewezen moet worden, wil men Trump achter slot en grendel krijgen, dat hij Stormy niet met zijn eigen geld heeft betaald maar met geld dat voor de campagne bestemd was, want dat is strafbaar.

Als antwoord op de vraag of Trump 'fit' was om president van de Verenigde Staten te zijn, antwoordde ex-directeur Comey van de FBI: "Hij is fysiek gezond en geestelijk gezond, hij is alleen morally unfit." Moreel ongezond. Anders gezegd, althans ik denk dat Comey bedoelt: Trump heeft gevaarlijke, enge opvattingen over het presidentschap.

Hoeveel mensen ken ik die in feite moreel niet fit zijn om hun taak uit te voeren?

Als je bezuinigt op de gezondheidszorg, ben je dan moreel gezond of niet? Als je meer geld wil voor de gezondheidszorg en ziet dat politici daarop bezuinigen ten faveure voor asielzoekers, ben je dan moreel 'unfit' als je tegen die asielzoekers bent?

Wat is dat trouwens 'moreel niet gezond genoeg'?
Ik vraag het maar.

En ik kom dan weer aan met mijn oude voorbeeld Winston Churchill. Was hij, als alcoholist, 'moreel fit' om Engeland te verdedigen tegen de Duitsers?

Blijkbaar wel, terwijl werkelijk iedereen destijds meende dat hij een totaal eigenzinnige geest had die niet strookte met de moraal van toen.

Ik snap Trump wel met die Stormy.

Ik vind het kleinburgerlijk en kleingeestig om hem dát kwalijk te nemen, zelfs al zou het met geld van de campagne zijn betaald.

Wat is nou erger: een affaire met een stagiaire of een hoer bekennen die je betaalt?

Zo'n stagiaire met je presidentiële macht misbruiken lijkt mij moreel verwerpelijker.

Maar de tijdgeest eist dat ik Trump verderfelijker vind. Die tijdgeest vind ik moreel verwerpelijk.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden