PlusColumn

Ik nodig Thierry Baudet uit met mij op date te gaan in de Bijlmerhamam

Massih Hutak
Massih Hutak Beeld Robin de Puy
Massih HutakBeeld Robin de Puy

Ik heb nooit zo graag in de gevangenis willen zitten als nu. Naast het feit dat ik alle vormen van inrichtingen interessant vind, heeft de lik specifiek altijd een sterke aantrekkingskracht gehad op mij.

Wat dat zegt over mijn mentale gezondheid weet ik niet. Als u enigszins psychologisch onderlegd bent, ontvang ik graag op onderstaand mailadres een prognose. Zelf denk ik dat de kennismaking met gevangenissen, vrij vroeg in mijn jeugd, een rol heeft gespeeld hierin.

Tupacs moeder zat vast toen ze hoogzwanger was van hem, Kempi kreeg zijn contract in de cel en ik heb tijdens bezoeken aan een veroordeelde vriend meermaals hasj gesmokkeld zien worden op een manier die mij nog steeds ontroert. Voeg daar films als Shawshank Redemption, Un Prophète En Celda 211 aan toe en de romantisering is compleet.

Maar goed, ik ben niet bepaald crimineel aangelegd. Althans, niet dat ik weet. Ik heb mijn aanleg voor het onderdrukken van criminele fantasieën beter ontwikkeld dan mijn eventuele talent voor criminaliteit. Maar dat is niet belangrijk voor dit verhaal.

De reden waarom ik nu liever dan ooit de gevangenis in wil, vindt zijn oorsprong in de huidige staat van de Bijlmerbajes, officiële naam Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel, aldus Wikipedia.

De ooit in 1978 geopende zogenoemde humane gevangenis, die volledig afgericht was op resocialisatie, kent op zijn zachts gezegd een tragisch verleden. Onder anderen Klaas Bruinsma en Willem Holleeder hadden er gezeten en maakten dat jonge criminelen er ook wilden komen, niet in de laatste plaats omdat er in de beginjaren geen tralies voor de ramen waren.

Ramen die achteraf minder onbreekbaar bleken dan werd gedacht. Bij de opening traden André Hazes en Herman Brood op. Door slecht onderhoud moest de Bijlmerbajes, die dus niet in de Bijlmer staat, vorig jaar sluiten. Het werd een tijdelijke opvang voor asielzoekers. Amsterdam op z'n mooist.

Deze week opende in het gebouw een hamam. Een wellnesscentrum zoals God het bedoeld heeft, met een Arabisch-Perzische traditie. Je kunt nu in de voormalige cellen stomen, scrubben en mediteren.

De experts zijn asielzoekers die tevens de massages en behandelingen verzorgen. Een voormalige bajes als een plek voor reiniging van lichaam en geest. Alsof er niets is veranderd. Op de muren staan nog steeds teksten van gevangenen: "Beter een zus als hoer, dan een smeris als broer."

Ik nodig Thierry Baudet hierbij uit om met mij op date te gaan in de Bijlmerhamam. Hij is, net als ik, een ijdele man die een beautytreatment kan waarderen. Dan gaan we op zaterdag-mannendag. Ik weet dat Thierry bang is voor vrouwen.

Rapper en schrijver Massih Hutak (25) schrijft elk weekend een column voor Het Parool. Reageren? m.hutak@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden