Theodor Holman. Beeld Artur Krynicki

Ik neem het op voor het meer dan zielige parlementslid Öztürk

Plus Theodor Holman

Ik zal u vertellen waarom ik het niet prettig vind het nu op te moeten nemen voor Öztürk, het meer dan zielige parlementslid van de meer dan slechte, nazistisch angehauchte politieke partij Denk. Zielig, omdat hij het Nederlands slecht beheerst, het politieke ambacht niet begrijpt, zich constant keert tegen ons land en ons het liefste wil uitleveren aan Erdogan, eveneens een nazistisch angehauchte Leider. Als Öztürk morgen aan de macht is, wordt overmorgen de censuur ingesteld, laat hij columnisten oppakken en martelen en verbiedt hij het Nederlands als voertaal.

Zo’n ventje is het.

Uiteraard (want tégen Nederland) beschuldigde hij Nederlandse militairen van moord toen die ten strijde trokken tegen IS.

Nu willen de militairen die daarvoor verantwoordelijk zouden zijn, hem – volkomen begrijpelijk – voor het gerecht slepen.

Dat moeten ze niet doen.

Juist in het parlement moet Öztürk kunnen zeggen wat hij wil. Hij is een gekozen volksvertegenwoordiger en blijkbaar vinden de mensen die op Denk hebben gestemd even­eens dat die militairen moordenaars zijn. In ons parlement moet alles kunnen worden gezegd, hoe smadelijk ook. Dat recht wil ik graag verdedigen. En als het geen recht is, moet het een recht worden.

Ik vrees trouwens dat de maatschappelijke consequenties van zijn uitspraken behoorlijk groot zijn.

Je ziet hoe een bepaalde groep over onze defensie denkt, dus over mensen die ons moeten verdedigen. Het maakt de Denkaanhangers ten tijde van crisis buitengewoon onbetrouwbaar. En Denk is al zo onbetrouwbaar. Keurige parlementsleden die wel met ons land begaan zijn, worden door hen terroristen genoemd en de voorzitter van de Tweede Kamer wordt constant vernederd omdat Denk bepaalde ideeën over vrouwen heeft waardoor ze er moeite hebben met intelligente dames in hoge posities. Dit heeft tot gevolg dat ook de aanhangers van Denk met steeds groter wantrouwen worden bekeken, terwijl je in feite wilt dat die beter in onze samenleving integreren.

Je merkt de Denkinvloed (waar Denk zelf uitermate trots op is), toen er onlangs een bruiloft werd gevierd met toeterende auto’s die zich niet aan onze verkeersregels hielden en er vervolgens een agent in elkaar werd getrapt die nu overspannen thuis zit.

Men had minachting voor het bevoegd gezag. Gedrag dat zich spiegelt aan het gedrag van Öztürk. Je zou kunnen stellen dat hij sommigen ten onrechte een slechte naam bezorgt. Maar het is aan de kiezers om hem daarvoor te straffen.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden