Wondimu Gebre Woldeaarggiye Beeld Artur Krynicki
Wondimu Gebre WoldeaarggiyeBeeld Artur Krynicki

Ik kon niemand vertellen dat ik nooit meer terug zou komen

PlusWondimu Woldeaarggiye

Wondimu Woldeaarggiye

Ik ben hier sinds 21 september 2015. Dat betekent dat ik afgelopen maandag precies vijf jaar in Nederland woonde. Dit wapenfeit heb ik gevierd met mijn Nederlandse familie. Natuurlijk met eten en drankjes.

Als ik die vijf jaar overzie, komen er vooral positieve gevoelens los. Al was het verhuizen van azc naar azc niet makkelijk en word ik nog altijd wakker van herinneringen aan de eindeloze dagen in de asielprocedure.

De afgelopen dagen dacht ik vaak aan mijn vertrek uit Ethiopië. Een stressvolle en moeilijke tijd. Ik had in de gevangenis vreselijke dingen meegemaakt, alleen maar omdat ik een mening ventileerde die de machthebbers niet aanstond. Wat ik bedoel met ‘vreselijke dingen’? Martelingen, ja. Fysiek geweld. Onderdrukking. En nog meer zaken die ik heb weggestopt in het onderste laatje van mijn herinnering.

Mijn vertrek vijf jaar geleden was ook ingewikkeld omdat ik niemand kon vertellen dat ik nooit meer terug zou komen. Ik kon naar Nederland met een beurs, voor mij was dit de kans om voor altijd te vluchten. Richting de vrijheid, maar dus ook losgetrokken van familie, vrienden, van mijn moeder en vader.

Vaak nog denk ik aan mijn moeder. Zij zwaaide mij uit in de overtuiging dat ik na mijn studie zou terugkomen. Veel later daalde bij haar het begrip in dat mijn reis een definitief afscheid was. Een half jaar geleden overleed zij. De beelden van de begrafenis heb ik niet bekeken – te pijnlijk.

Er was overigens geen andere optie. Ik redde mijn leven met deze stap, en kon in Nederland een nieuwe start maken. Voor die kans ben ik dit land eeuwig dankbaar. Eindelijk weet ik hoe vrijheid voelt. Ik kan u zeggen: dat gevoel is onbeschrijflijk.

Wondimu Gebre Woldeaarggiye kwam in 2015 als vluchteling van Ethiopië naar Nederland. Wekelijks vertelt hij over zijn leven in Amsterdam. Lees al zijn columns hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden