Marjolijn de Cocq. Beeld Artur Krynicki
Marjolijn de Cocq.Beeld Artur Krynicki

Ik kijk bevrijd om me heen en vooral: omhoog

PlusMarjolijn de Cocq

Marjolijn de Cocq

Ze doen het bij Scheltema in de online verkoop opvallend goed: Rutger Burgers en Alex Buis met hun Wandelen in Groot Amsterdam en Wandelen buiten de ­binnenstad van Amsterdam. Want we wandelen. God, wat wandelen we. In file langs de Amstel, over de zonzijde van het Java-eiland. De afvalbakken uitpuilend van al het to-go karton. Ja, dan wil je wel naar de buitenranden worden gegidst.

Toch laat ik me nog niet versagen in de binnenstad. Zo lang is die de te mijden plek geweest, nu loop ik er rond in betovering. Ik doe niet aan de wandelapp Ommetje met zijn punten en competitie, ik heb mijn Fitbit aan de wilgen gehangen. Ik zie wat ik, slalommend om de toeristen, navigerend op de fiets, niet eerder zag. Ik kijk bevrijd om me heen en vooral: omhoog.

Het in de zon fel oplichtende groene koper van de Effectenbeurs.

De serene Sint Anna, die haar dochter Maria leert lezen om de hoek van de Oude Kerk aan een muur van de Sint Annendwarsstraat.

Daar weer om de hoek, boven de winkel met pastelkleurige piemelkaarsjes, twee gevel­stenen; een blonde vrouw met witte kap en bol snoetje en een besnorde heer met witte kraag en bruine krullen (wie?).

Johannes de Doper en het Lam Gods op de kruising van de Sint Jansstraat en de Oudezijds Voorburgwal – daar waar het bij The Bulldog Hotel nu is stilgevallen.

Het puntige hoektorentje van Weesperzijde 34 – daar waar het documentenbureau van de Porgel en Porulan-verzetsgroep huisde van Bob van Amerongen en Jan Hemelrijk, zo valt te lezen in de Atlas van een bezette stad van Bianca Stigter; genoemd naar de fantasiebeesten van het in 1943 clandestien verschenen nonsensrijm De blauwbilgorgel van C. Buddingh’.

De plaquette ‘In dierbare herinnering’ voor Alette Henriette Krammer (1916-2010), echtgenote van Paul Karafiol (1905-1992) en geboren op 4 september in de Zoutsteeg – roepnaam ­Letty, vind ik op joodsmonument.nl. Paul heette voluit Pinchas en was zoon van de in 1935 met zijn gezin uit Polen naar Amsterdam gekomen Jozef Karafiol. Paul en Letty woonden op het Olympiaplein en overleefden de Holocaust door onderduik. Jozef en zijn vrouw Minka werden vanuit hun woning op Stadionweg 45 II in mei 1943 afgevoerd naar Westerbork en op 9 juli bij aankomst in Sobibor vermoord.

Waar mijn dochter van 16 elke dag haar vaste route loopt die tienduizend stappen oplevert (check!), zoek ik plekken en straten waar ik niet ben geweest of zelden kwam omdat ik er niet hoefde te zijn. De volgende wandeling voert langs Stadionweg en Olympiaplein, in dit Amsterdam waar je zoveel ziet als je kunt kijken.

Reageren? m.decocq@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden