Gijs Groenteman Beeld Artur Krynicki
Gijs GroentemanBeeld Artur Krynicki

Ik hou van Elton John, man van mijn eerste singletje

PlusGijs Groenteman

Gijs Groenteman

Er draait een film over Elton John. Ik weet niet of ik erheen durf, omdat ik Elton John zo geweldig vind, en de film vast dom, simplistisch en plat. Hieronder een paar redenen waarom ik zo van Elton John hou.

Hij is de man van Nikita, het eerste singletje dat ik ooit kocht, in 1985. Je eerste singletje, dat is iets bijzonders. Van die artiest blijf je altijd houden. Hoe tragisch dat kinderen tegenwoordig geen eerste singletje meer kunnen kopen!

Elton John heeft, zoals alle écht grote artiesten (denk: The Beatles, Bob Dylan, Paul Simon, Bruce Springsteen, Prince) in de spanne van een paar jaar een reeks geweldige platen gemaakt. De spurt van Elton John begon in 1970 met zijn titelloze, tweede plaat en eindigde in 1975 met Captain Fantastic and The Brown Dirt Cowboy. Die laatste is een autobiografie van Elton en zijn vaste tekstschrijver Bernie Taupin. In die zes jaar zaten ­zeker zeven platen die eeuwigheidswaarde hebben.

Elton kan razendsnel liedjes schrijven. In zijn toptijd ging het zo: samen met zijn vaste band en producer zat hij in een Frans kasteel. Bernie Taupin leverde ’s ochtends een tekst in, Elton schreef meteen de muziek. ’s Middags namen ze het nummer op. Na twee weken was er een plaat.

Elton heeft een lief, gekweld levensverhaal. Lang geworsteld met zijn homoseksualiteit, nu een gelukkig gezinsleven. In de jaren zeventig was hij op de toppen van zijn populariteit. Terwijl zijn band achter de vrouwtjes aanging, struinde Elton platenzaken af. De deur van zijn hotelkamer kon amper meer open vanwege de stapels lp’s die erin stonden. Zijn liefdesleven bestond uit een ongezellige relatie met zijn manager.

Elton heeft het talent om collega’s oprecht te bewonderen. John Lennon had in 1974 al jaren geen hit gehad. Elton keek huizenhoog tegen hem op en kwam hem helpen. Samen namen ze Whatever gets you through the night op. Het werd Lennons enige nummer 1-hit in Amerika.

Als tegenprestatie kwam hij een paar nummers doen tijdens Eltons concert in Madison Square Garden. Vooraf kotste hij van de zenuwen, en het zou zijn laatste optreden blijken.

Er wordt beweerd dat Elton John tegenwoordig alleen nog maar kitsch produceert, maar hij heeft nog prachtige platen gemaakt. De mooiste is The Union uit 2010, samen met Leon Russell. Met onder andere Gone to Shiloh, waarop ook Neil Young meezingt. Misschien wel het mooiste popnummer van de afgelopen tien jaar.

Laatst zag ik Elton John spelen in de Ziggo Dome. Het was een matig concert met slecht geluid. Voor de toegift verliet de band het toneel, maar Elton John bleef. Hij ging handtekeningen uitdelen aan de mensen op de eerste rij. Wonderlijk, en niet echt gepast, maar wel aandoenlijk. Zoals Elton John nou eenmaal is.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column. Lees al zijn bijdragen in het archief.

Reageren? gijs@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden