Opinie

'Ik hou van dit land, Theodor Holman'

Nederland is voor Fred Caren en vele andere immigranten nog steeds een beschaafd en verlicht land. 'Nederland baanbrekend als het gaat om pionierende liberale wetgeving,' schrijft hij in een opiniestuk in Het Parool.

Fred Caren
'Ik vind Rutte een verademing voor andere wereldleiders' Beeld NPO2
'Ik vind Rutte een verademing voor andere wereldleiders'Beeld NPO2

Ik hou van dit land, Theodor Holman. Ik kijk helemaal niet neer op Nederland of Nederlanders, zoals jij in vorige week in een column beweerde over 'gastvolk'. Ik voel me nog steeds geen Nederlander na decennia lang hier te hebben gewoond, maar ik ben een trotse bewoner van dit verlichte paradijs aan de Noordzee. Wel ben ik de manier waarop een minderheid van de immigranten neerkijkt op de Nederlandse normen en waarden spuugzat.

In mijn geboorteland Engeland werd ons respect bijgebracht voor Nederland en Nederlanders, het vindingrijke volk dat geen lol mocht trappen van Calvijn, de woeste Noordzee bedwong en de imposante Deltawerken bouwde.

Deze fundamenteel fatsoenlijke samenleving wordt soms hoofdschuddend door de wereld bekeken, maar Nederland is baanbrekend als het gaat om pionierende liberale wetgeving. Dit land is voor mij en voor vele andere immigranten nog steeds beschaafd en verlicht.

Stapje voor stapje
Minister-president Mark Rutte praatte in ­Zomergasten drie uur lang over zijn voorkeuren en allergieën. De critici waren ronduit cynisch: ze vonden hem saai, een premier zonder visie.

null Beeld Fred Caren
Beeld Fred Caren

Fred Caren

is scenarioschrijver en publicist. Hij emigreerde vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland in 1975.

Ik niet. Ik vind hem een verademing en een voorbeeld voor andere wereldleiders. Ik ben een SP-aanhanger, maar Rutte is voor mij de belichaming van alles waar ik van hou als het om Nederland gaat. Hij doet gewoon, maakt zichzelf niet zo belangrijk, is erudiet en zo veel macht heeft hij niet in dit coalitieland, zegt hij.

Gelukkig maar, want de wereld gaat ten onder aan verlossers die niets presteren en aan megalomane dictators. De nieuwbakken Filipijnse president Rodrigo Duterte is van de pot gerukt en laat tweeduizend drugsdealers op straat doodschieten. Verlosser Barack Obama kan na acht jaar de horrorgevangenis Guantanamo Bay nog niet sluiten.

Broodje kaas
Geef mij maar Nederland met zijn voorzichtige, maar verlichte visie en zijn mantra van 'stapje voor stapje'. Politiek ­gezien is dit land een van de gezondste landen ter wereld.

Natuurlijk zijn er minpunten, integratie moet van twee kanten komen. De Amerikaanse terreurdeskundige Jessica Stern vindt Nederland buitenproportioneel reageren op terrorismedreiging. Volgens Stern is Nederland een steeds angstiger samenleving geworden waar populisten goed gedijen. Waarom zo'n ophef over hoofddoeken, zucht Stern. So what? Iedereen weet dat alle religies bolwerken zijn van male chauvinists.

En vriend Ismail, een bebaarde Marokkaan in een witte djellaba, haalt uit: "Xenofobie heerst in dit land." Hij is de angstige blikken in de trein zat als hij in zijn tas graait naar zijn lunch. "Niet bang zijn, mensen," wil hij roepen. "Het is maar een broodje kaas." Iedereen moet iets beter zijn best doen, vindt hij. Immigranten leven hier als Allah in Agadir, zij zijn vrijer en welvarender dan waar ook ter wereld.

Haring
Dat Nederlanders creatief, vastberaden en fatsoenlijke mensen zijn, staat voor iedereen buiten kijf, maar de Nederlander anno 2016 kan blank, bruin of zwart zijn. Voor de autochtone bevolking is dat nog steeds wennen. Tenslotte hebben zowel immigranten als autochtonen baat bij een vreedzaam, stabiel land. Fundamenteel streven wij allemaal hetzelfde na.

Ik voel me geen Nederlander en dat zal niet veranderen, maar op een haring na ben ik volledig geïntegreerd. Ik hou van dit verlichte, winderige paradijs aan de Noordzee. Holman ziet het verkeerd, buitenlanders ­lachen niet om Nederland, ze zijn eerder stinkend jaloers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden