Lezersbrief

'Ik hoor veel te vaak: Daar gaan we niet over'

In negen maanden als voorzitter van stadsdeelcommissie Nieuw-West hoorde Mohamed Alkaduhimi van Denk tot zijn spijt vooral de zin 'daar gaan we niet over'.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Lid van de stadsdeelcommissie worden, dat leek me heel interessant in het begin. Dan laat je het geluid horen van de bewoners van jouw gebied en druk je de ­gemeenteraad en de coalitie met de neus op de feiten wanneer het gaat om tekortkomingen in dit gebied

Negen maanden zijn voorbij sinds ik ben gekozen. Ik heb de eer gehad om als voorzitter van de stadsdeelcommissie in Nieuw-West te fungeren. Nu ik het voorzitterschap heb over­gedragen, is het voor mij een ­moment om te reflecteren over de afgelopen periode.

"Daar gaan we niet over," is ­helaas de zin die ik tijdens deze periode het vaakst heb gehoord. Budget? "Daar gaan we niet over." Achterstallig onderhoud bij woningen? "Daar gaan we niet over." Functioneren van het ­dagelijks bestuur (DB)? "Daar gaan we niet over." Parkeren? "Daar gaan we niet over."

Waar gaan we wel over? Onze ­eigen werkwijze. Daarom zijn wij het merendeel van de tijd daarover aan het discussiëren. Zelfs de bewoners hebben dat door en komen inspreken - niet voor ons, maar voor het DB, want dat kan wel iets voor ze betekenen...

Voor de volledigheid moet wel worden vermeld dat wij het theoretische recht hebben om ongevraagd advies uit te brengen over alles, ook al zouden we er niet over gaan. Alleen: hoe breng je een goed advies uit zonder de juiste informatie? Hoe adviseer je met zeer beperkte hulp van ­bestuursondersteuning, die ­tevens de handen vol heeft aan het ondersteunen van het DB bij zijn taken?

Tegenmacht
Al met al blijkt het onmogelijk de taak te vervullen die oorspronkelijk voor de stadsdeelcommissie was bedacht, namelijk het ­kaderloos uitbrengen van adviezen over alles wat het stadsdeel aangaat. Dit alles staat nog los van het feit dat het DB, als verlengde van de coalitie, geen ­enkele vorm van tegenmacht heeft.

"Macht vraagt om tegenmacht." Die uitspraak van Montesquieu ligt als basis onder onze rechtstaat. Omdat de bewoners van Amsterdam ook recht hebben op een democratisch systeem, dient het bestuur van stadsdelen net zo goed zijn tegenmacht te hebben.

Het laatste wat ik als voorzitter van de stadsdeelcommissie van Nieuw-West heb gedaan, is de eerste stap zetten naar een ­congres waar we met alle stadsdeelcommissies zullen bespreken hoe wij deze democratische ­gaten zouden kunnen vullen.

Natuurlijk zullen wij hierbij worden geconfronteerd met de inmiddels bekende vraag of wij hier wel over gaan.

Mohamed Alkaduhimi, lid stadsdeelcommissie Nieuw-West voor Denk (was voorzitter)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden