Lezersbrief

‘Ik hoop dat onze hoofdstad zich van zijn tolerante kant zal laten zien’

Met grote verbazing las Marleen van Westing het artikel ‘Alternatief voor matching: voorrang voor scholier uit eigen stad’, over twee alternatieven voor de matching van achtstegroepers.

Exterieur van het Amsterdams Lyceum. Beeld ANP

Haalt de vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs (OSVO) het scenario om Amsterdamse scholieren voorrang te geven opnieuw uit de kast? Een voorstel dat het tien jaar geleden voor de rechter niet haalde?

Amsterdamse middelbare scholen hebben een regiofunctie. De rechter oordeelde daarom destijds dat het niet is toegestaan om voorrang te verlenen op basis van woonplaats. Je zou scholieren die net zo goed zijn aangewezen op het aanbod van de hoofdstad bovendien achterstellen.

277 kinderen vielen dit jaar in het huidige Amsterdamse matchingsysteem buiten hun top vijf van voorkeursscholen. Dat is 3,6 procent van het totaal van 7672 scholieren. Voor deze kinderen is dit uiteraard buitengewoon zuur. Dit geldt overigens niet alleen voor de Amsterdamse kinderen die dit treft, maar net zo goed voor de kinderen uit de regio.

Overwegen Amsterdamse scholen nu serieus een systeem waarbij ze dit nare lot voor Amsterdamse kinderen willen beperken, terwijl vele scholieren uit de regio bij invoering hiervan buiten hun top drie met voorkeursscholen komen te vallen? En dat terwijl er in veel van deze regiogemeenten geen middelbare scholen zijn of het onderwijsaanbod er niet compleet is?

Het zou vreemd zijn, want het onderwijsaanbod van de hoofdstad is mede op deze regiofunctie gebaseerd. Ongeveer een op de zeven middelbarescholieren komt van buiten de stad. Het kan toch niet zo zijn dat Amsterdam de scholieren uit deze (plattelands)gemeenten als tweederangs beschouwt?

Zo van: ‘Sorry, jullie hebben altijd volop mee mogen doen, maar omdat we een aantal heel populaire scholen hebben en een aantal minder populaire, komt het nu niet goed meer uit. Vullen jullie de gaten maar op.’

Ik hoop dat onze hoofdstad zich van zijn tolerante kant zal laten zien en dit onrechtmatige scenario direct van tafel veegt.

En dat er snel werk wordt gemaakt van het creëren van een aanbod van scholen dat beter aansluit bij de vraag van alle scholieren die Amsterdam bedient.

Marleen van Westing, Broek in Waterland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden