Lezersbrieven

'Ik ben zo blij dat de expat ruling komt te vervallen'

Drie Paroollezers reageren positief op het vervallen van de 'expat ruling' in Amsterdam. 'Dit is voor gewone, startende Amsterdammers al een paar jaar de praktijk.'

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Expats (1)

Ik ben zo blij dat de 'expat ruling' komt te vervallen (Het Parool, maandag). In mijn persoonlijke omgeving hoor ik heel vaak dat deze regeling expats meer financieel voordeel geeft.

Het kinderdagverblijf is goedkoper en heeft speciale expatgroepen. Huizen worden het liefst aan expats verkocht, want zij kunnen meer betalen en meer lenen. Heel veel expats komen juist naar Nederland vanwege deze regeling en ook naar de omgeving van Amsterdam, Amstelveen en nu ook Uithoorn.

Hun houding van 'ik hoef me niet aan te passen c.q. te integreren want ik ben expat' is voor mensen zoals ik, een Engelse die hier ruim 40 jaar het volle pond heeft betaald, niet makkelijk verteerbaar. Misschien gaan expats door de volle mep te betalen zich meer betrokken voelen bij de Nederlandse samenleving. Ze kunnen eventueel een terugbetaling krijgen als ze teruggaan naar hun land.

Helen Kooijman-Atkins, Uithoorn

Expats (2)

Wat ironisch om te lezen hoe de nood voor de expats hoog gaat worden (Het Parool, maandag). Eerst allerlei privileges krijgen en nu klagen dat de welgestelden het moeilijk krijgen. Wie in een glazen huis woont, moet niet met stenen gooien.

Ik begrijp sowieso deze regeling niet en de voorkeurspositie die expats innemen. Waarom moet de burger hiervoor opdraaien? Laat de bedrijven zelf de expats bekostigen en iets van hun winsten afromen.

Wij ervaren de consequenties van dit beleid: dure huizen en een binnenstad met expats.

Mark Verhoeven, Amsterdam

Expats (3)

Expat kan verblijf straks niet meer betalen, kopte Het Parool maandag. Tja, dit is voor gewone, startende Amsterdammers en omgeving al een paar jaar de praktijk. Mede door de expats zijn de prijzen van woningen in de regio Amsterdam enorm gestegen. Dit geldt voor zowel koop- als huurwoningen.

Doordat er een grote expatmarkt is in de regio Amsterdam worden vele woningen gekocht door beleggers en voor hoge huren op de markt gezet.

Met 500 tot 1000 euro belastingvoordeel is het mogelijk om die huur of hogere hypotheek te betalen.

Het is te hopen dat Wouter Bos geen burgemeester van Amsterdam wordt. Zijn hart zal niet bij de gewone Amsterdammers liggen maar bij de expats. Hij had blijkbaar naast zijn baan als VUmc-bestuursvoorzitter tijd genoeg om te lobbyen om het EMA binnen te halen. Weer komen de nodige expats de regio Amsterdam overspoelen. Wie zit hierop te wachten?

Het wordt tijd dat de politiek maatregelen neemt om de woningmarkt voor starters bereikbaar te maken. Dit zou kunnen door een woonplicht voor de koper in te voeren van minimaal 2 jaar. Dan haal je in ieder geval de belegger uit de markt.

De beperking van de 'expat ruling' is een kleine stap in de goede richting.

Inge Bultman, Ouderkerk a/d Amstel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden