PlusColumn

Ik ben totaal verslaafd aan Donald Trump

Gijs Groenteman
Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Ik geef het eerlijk toe, ik ben totaal verslaafd aan Donald Trump. Natuurlijk, mijn rechter hersenhelft (of juist mijn linker, wil ik vanaf zijn) weet dat hij een gevaarlijke gek is die de wereld naar de rand van de afgrond aan het leiden is, maar mijn andere hersenhelft wil alleen maar meer van The Donald.

Alsmaar zit ik op Twitter te kijken om te zien welk nieuwsstation hij nou weer in de ban heeft gedaan, waar hij nu weer over zit te liegen of wat voor mal decreet hij ineens heeft uitgevaardigd.

Het filmpje van Trump die de CIA toespreekt, een dag na zijn inauguratie, is bij ons thuis al een moderne klassieker geworden. Als we er even doorheen zitten, gaan we er gewoon een kwartiertje naar kijken.

En dan zijn omgeving. Sean Spicer met zijn persconferenties, die vrouw met dat uitgebeende zonnebankhoofd, zijn tragische vrouw, zijn humeurige zoontje - het is erg, maar ik smul ervan.

Weten jullie nog de minister van Informatie van Irak, tijdens de Tweede Golfoorlog? Terwijl de Amerikaanse troepen alsmaar verder oprukten, kwam hij steeds met een triomfantelijk gezicht in beeld om glashard te gaan liegen over alle overwinningen die het leger van Saddam Hoessein op het punt stond te gaan boeken. Meteen een cultfiguur. Daar doen die hele Trump en zijn gevolg me nogal aan denken.

Er zijn mensen die beweren dat de aandacht voor Trump overdreven is. Wat een onzin. Ik wil ALLES weten over die man! Ik heb helemaal geen zin om te horen wat de ChristenUnie met zzp'ers van plan is, het enige wat ik wil is Trump-Trump-Trump.

Zoals ik al zei: verslaafd.

Door Trumps aantreden heb ik wel te doen gekregen met de Rechtse Columnisten. Jarenlang waren ze woedend op al die leiders in het Vrije Westen die maar tot de elite behoorden, het volk niet serieus namen en empathisch over het islamitische deel van de bevolking praatten.

Nu zit er eindelijk iemand die tegen de elite is, moslims uitscheldt en bereid is om op vrijdagmiddag om half vijf ineens de grenzen dicht te gooien, maar iedereen met twee ogen en drie hersencellen ziet dat Trump een gevaarlijke, narcistische psychopaat is.

Die columnisten moeten zich nu in allerlei bochten wringen om hem dan tóch maar te verdedigen. Of te beredeneren dat hij misschien een fascist is, maar dat Jesse Klaver misschien óók een fascist is.

Het zijn brave pogingen, maar tot mislukken gedoemd.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden