null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Ik ben een vluchteling. Zo word ik ook bekeken

PlusWondimu Gebre Woldeaarggiye

Wondimu Gebre Woldeaarggiye

Hoe denkt u over ‘vluchtelingen’? Weet u genoeg over hen? Wat is uw beeld erbij? Die vragen stel ik mezelf geregeld. Ik ben een vluchteling. Zo word ik ook bekeken. Dat vind ik geen probleem, al twijfel ik of mensen beseffen wat dat inhoudt. Het woord ‘vluchteling’ heeft een romantische ondertoon, terwijl de route van de vluchteling niets met romantiek van doen heeft.

Ook ik wist niet wat ‘vluchteling’ precies betekende voordat ik er zelf één werd. Na gruwelijke ervaringen in de gevangenis in Ethiopië moest ik weg uit mijn moederland. Zo ging ik op de vlucht; dat bleek het begin van een ellendig en somber verhaal – met een happy end, in mijn geval.

In het azc hoorde ik veel ervaringen van andere vluchtelingen. Die ervaringen werden na verloop van tijd met elkaar gedeeld, omdat de spoken in het hoofd naar een nooduitgang zochten. De verhalen gingen over tochten door de woestijn, de oversteek van de Middellandse Zee en het lange wachten in Europa op een status.

Die barre tocht is in alles een barre tocht. Er zijn wrede mensensmokkelaars die zowel mannen als vrouwen verkrachten. De vluchteling heeft geen enkel recht en wordt als vuil behandeld.

Veel vluchtelingen beginnen hun tocht met hun gezin en familie. Het is dagelijkse praktijk dat in het bijzijn van moeders en vaders kinderen seksueel worden misbruikt door de smokkelaars. Ook sterven mensen onderweg – ze verdrinken of worden in die mate mishandeld dat ze nooit meer terugkeren.

Een vluchteling is op zoek naar vrijheid. Eenmaal aangekomen op een veilig plek begint de vrijheidsstrijd in hun hoofd. Het duurt jaren voordat de trauma’s niet meer constant pijn doen.

Wondimu Gebre Woldeaarggiye kwam in 2015 als vluchteling van Ethiopië naar Nederland. Wekelijks vertelt hij over zijn leven in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden