Opinie

'Ik ben de meest geschikte burgemeester voor Amsterdam'

Vooralsnog kom ik, na beschouwing van de kandidaten die in de media zijn genoemd, tot de conclusie dat ik de meest geschikte persoon ben om burgemeester van Amsterdam te worden, schrijft Babur Mirza Beg in een ingezonden brief.

Het Parool
Betreft: sollicitatie burgemeester Amsterdam Beeld ANP
Betreft: sollicitatie burgemeester AmsterdamBeeld ANP

Geachte heer Remkes, hierbij solliciteer ik naar de functie van burgemeester van mijn stad. Er is één gebrek aan deze sollicitatie: ik zou liever een vrouw als burgemeester zien.

Vooralsnog kom ik, na beschouwing van de kandidaten die in de media zijn genoemd, tot de conclusie dat ik de meest geschikte persoon ben.

Ik heb ruim twintig jaar een advocatenpraktijk in Amsterdam en ik ben maatschappelijk betrokken. Dat ik lid ben van Groen-Links hoeft geen rol te spelen.

Sinds mijn vijfde jaar heb ik -behalve in andere plaatsen en steden, in de Bijlmer gewoond, in de Concertgebouwbuurt en sinds 1997 in Oost.

Als ik de ambtswoning betrek, zal ik gebruik blijven maken van het GVB en bij mooi weer zal ik mijn gewoonte om binnen de stad in principe 'alles' te fietsen niet veranderen. Dat geldt ook voor ritjes van en naar de Stopera, Zuidoost en Landelijk Noord.

Ik heb al decennia seizoenkaarten voor Ajax. Als burgemeester zal ik in de Johan Cruijff Arena op dezelfde plek achter de goal blijven zitten en de club van mijn stad aanmoedigen.

Ik lees elke dag Het Parool; het abonnement is van mijn vrouw. Dat blijf ik zo doen.

Ik wil Amsterdam niet alleen de 'lieve stad' van Eberhard van der Laan laten zijn, maar een inclusieve, diverse, duurzame en integere stad. In plaats van 'de boel een beetje bij elkaar houden' zoals Job Cohen, wil ik de mensen bij elkaar brengen.

Ik laat me niet omver blazen door de zucht naar strengheid in de 'driehoek' en zal altijd mensenrechtelijke aspecten laten prevaleren boven belangen van controle en repressie.

Ik heb precies zoveel gebrek aan 'gevoel voor bestuurlijke verhoudingen' als nodig is om mijn eigen koers te bepalen. Daar hoort trouwens geven en nemen bij.

En daarbij hoort vooral een luisterend oor voor alle Amsterdammers en een keihard 'nee' tegen racisme; zowel in als buiten de raad. Bestuurlijke ervaring kan een sta-in-de-weg zijn in ­tijden waarin meer behoefte bestaat aan gedachtegoed van Chimamanda Ngozi Adichie, Simone de Beauvoir, Fatou Diomé en Maya Angelou dan aan I Amsterdam, Airbnb, touringcars in de stad en openluchtfestivals.

Ik beloof geen megalomane projecten te steunen of te proberen de Olympische Spelen naar Amsterdam te halen.

Het beste voorbeeld waarom ik van Amsterdam houd? Omdat in deze stad het geboortehuis van Johan Cruijff is teruggegeven aan de sociale woningvoorraad, in plaats van er een museum van te maken.

Babur Mirza Beg, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden