PlusMenno Pot

Iets zegt me dat Edson Álvarez straks basisspeler is

Menno Pot
Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Een paar weken geleden ontmoette ik ­tijdens een ­persdag op De Toekomst een vriendelijke jongen uit Mexico, die uitstekend Nederlands sprak. Hij was tolk, vertelde hij.

Tot een paar jaar geleden was hij kind aan huis op De Herdgang in Eindhoven om journalisten te helpen bij interviews met Moreno, Guardado, Gutiérrez en Lozano. Nu was het zwaartepunt van zijn werk verschoven naar Amsterdam en leerde hij de Spaanstalige Ajacieden aardig kennen: Lisandro Martínez, Nico ­Tagliafico, Edson Álvarez.

Hij had een zwak voor zijn landgenoot Álvarez. Rustige, zachtaardige jongen. Misschien wat te bescheiden. “Wij Mexicanen zijn mensen van weinig woorden. Heel anders dan de Argentijnen, die ­hebben een grotere bek. Meer bravoure. Kijk naar Nico.”

Álvarez beleefde vrijdag een rotavond tegen PEC Zwolle: hij viel in, maakte een fout die tot een Zwols doelpunt leidde en kreeg na rust een elleboogstoot van Mustafa Saymak, die zijn bovenlip scheurde. Toen hij dinsdag inviel tegen Chelsea om Ajax’ stukgeschoten stormvloedkering te dichten, kon je de donkere bloed­uitstorting op zijn gehavende lip nog zien.

Ditmaal viel hij goed in. Net als eerder in de thuiswedstrijd zette hij Ajax zelfs bijna op voorsprong. In Amsterdam kopte hij op de paal, nu kreeg hij kort voor tijd zomaar een onwaarschijnlijke kans namens het negental: aan­name goed, lichaamsbeweging goed, maar keeper Arrizabalaga kon redden op zijn schot. Misschien was dat maar beter ook: mijn hoofd zou waarschijnlijk zijn ontploft als Álvarez de negen Ajacieden naar 4-5 had geschoten.

Bij afwezigheid van Daley Blind en Joël Veltman zal Álvarez over drie weken in ­Lille starten op de positie waarvoor hij werd gehaald: die van centrale verdediger. Iets zegt me dat hij daar kan ontbolsteren als vaste basiskracht van dit prachtige elftal. Beste tolk: een stukje peptalk als Mexicanen onder elkaar, is dat bij je uurtarief inbegrepen?

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Zijn vierde Ajaxboek, Het nieuwe Ajax, is pas verschenen. Elke donderdag schrijft hij een column over de club; lees ze hier terug.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden