Opinie

‘Iedereen verdient een waardig afscheid, ook in deze tijd’

Het coronavirus raakt de hele samenleving, en dus ook uitvaarten. Toch verdient iedereen een waardig afscheid, schrijven Lisette Verheijen en Anne Margriet van de Kaa van Rooshert Uitvaartbegeleiding.

Lisette Verheijen en Anne Margriet van de Kaa
De uitvaart van dirigent en componist Reinbert de Leeuw op begraafplaats Zorgvlied.  Beeld ANP
De uitvaart van dirigent en componist Reinbert de Leeuw op begraafplaats Zorgvlied.Beeld ANP

Waar vrijdag nog honderd mensen bij een uitvaart aanwezig mochten zijn, is dat nu alweer achterhaald. Vanaf maandag mogen dat er nog maar dertig zijn, en morgen kan het weer anders zijn. En met het snel verspreidende virus is de kans aanwezig dat meer mensen dan gebruikelijk komen te overlijden, terwijl ook andere, niet-coronagerelateerde sterfgevallen nog dagelijks voorkomen. Al deze mensen verdienen een waardige uitvaart, maar hoe gaan we dit nu aanpakken?

Afgelopen week hadden we een afscheidsceremonie. Die was al ver van tevoren tot in de details voorbereid, maar op de dag dat de rouwkaarten op de mat vielen, besloot de directie van de woonzorglocatie dat de bijeenkomst niet door mocht gaan. Een ingrijpende maatregel om de kwetsbare groep ouderen die er woont te beschermen. Wat nu?

We belden, mailden en appten met de nabestaanden, de zorglocatie en het crematorium. Druk waren we in de weer om alle alternatieven in kaart te brengen. En toen volgde er opeens rust: het ‘probleem’ leidde eigenlijk als vanzelf naar de oplossing. De geplande crematie vond in kleine kring doorgang en volgend jaar, op de dag dat de overledene honderd jaar zou zijn geworden, wordt ruimte en tijd gemaakt worden om de overledenen samen te herdenken.

Later herdenken

In Oost-Nederland riep een uitvaartondernemer op om geen rouwadvertenties te plaatsen en minder rouwkaarten te versturen, om zo het aantal belangstellenden te beperken. Maar deze communicatie is juist beter te gebruiken als kennisgeving voor nabestaanden, met de mededeling dat er op een later moment een herdenkingsdienst georganiseerd wordt.

Schrijf op de kaart het verzoek om een herinnering aan de overledene te delen in de vorm van brief, foto’s of e-mail. Vraag aan belangstellenden om op het moment van het besloten afscheid een kaarsje te branden, om zo in gedachten bij de overleden persoon en de familie te zijn. Het is voor nabestaanden, juist in deze hectische tijd, extra fijn om een hart onder de riem te ontvangen van mensen die de overledene hebben gekend.

Als fysieke aanwezigheid niet mogelijk is, zijn er ook bij een uitvaart mogelijkheden om met een livestream een afscheidsdienst thuis via internet te volgen. Laat een film of een fotoreportage maken van een afscheidsbijeenkomst, zodat die later gedeeld wordt.

U mag verwachten dat uitvaartbegeleiders u zoals bij ieder overlijden op een liefdevolle en betrokken manier bijstaan, zodat u op een zo goed mogelijke, gepaste en veilige manier afscheid kunt nemen van uw dierbare overledene.

Deze ongekende en extreme omstandigheden vragen van ons allemaal veel creativiteit en een flexibele instelling om ondanks de beperkingen toch zo liefdevol mogelijk afscheid te kunnen nemen van onze dierbaren. Dit zal de komende tijd hard nodig zijn.

Lisette Verheijen en Anne Margriet van de Kaa, Rooshert Uitvaartbegeleiding

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden