Ideologie voor zielige dommen

PlusTheodor Holman

Theodor Holman

Het rechts-extremisme wordt zichtbaarder. Onlangs waren er aanslagen in Oslo en Halle.

Wat ik vreemd vind, is dat rechts-extremisten, net als jihadisten, zichzelf offeren. Dat is nieuw. Dat jihadisten dit willen, begrijp ik. Ze schieten een stapel mensen dood, want dat moet van hun Grootmeester en wanneer ze daarbij omkomen, krijgen ze een heldenstatus zowel in het paradijs als hier op aarde.

Maar een rechts-extremist gelooft in Bloed en Bodem, hij ziet overal Joden die hij sowieso dood wil en hij meent dat we overspoeld worden door andere vreemde elementen. Hij kent geen paradijs en geen God die hem stuurt. Mogelijk dat zijn rechts-extremistische vrienden hem een held vinden, maar dat is nog een kleine bende.

Nazi’s – ik noem ze maar even zo – willen altijd in groepen optreden; als groep slaan ze iemand in elkaar, als groep steken ze winkels in brand en als groep brengen ze de Hitler-groet. Zich offeren is niet des nazi’s, zij willen anderen juist uit de weg ruimen om meer Lebensraum voor zichzelf te hebben. Waarom dan toch zomaar in de rondte schieten als ze merken dat ze de synagoge niet kunnen binnendringen, zoals in Halle?

Vermoedelijk heeft dat te maken met hun zelfgefabriceerde heldendom dat opeens in barrels valt.

Een nazi wil een stel Joden ombrengen en zoekt daarvoor een synagoge. Zijn nazifilosofie rechtvaardigt de moorden. Vervolgens komt hij de synagoge niet binnen, en zou hij eigenlijk naar huis moeten gaan. Maar dat zou betekenen dat zijn militaire operatie mislukt is. Dat hij verloren heeft. Dan maar wat onschuldigen liquideren, want dan raakt hij meteen bekend en wie weet zijn er collega’s die hem willen imiteren. Hij kiest dan voor een eventuele dood waarvan hij zich kan voorstellen dat het een eervolle heldendood is. Gestorven aan het front. Als hij niet door de politie wordt neergeschoten, zal hij zijn nazifilosofieën blijven verkondigen, ook al beseft hij dat hij echt verloren heeft. Hij zal de hoop houden dat zijn vrienden hem mettertijd zullen bevrijden.

Rechts-extremisme is zwaar giftig. Hun God heet niet Allah of God, maar Dood en Bloed. Dat dit nazisme in populariteit toeneemt is veelzeggend. Nazi’s zien de gehele samen­leving als vijand omdat ze zich bedreigd voelen en denken dat ze grond verliezen. Nazisme is een ideologie voor de zielige dommen. En er komen steeds meer zielige dommen.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden