Lezersbrief

‘Huurstop is in meeste gevallen onnodig, indexatie een must’

Victor van Bommel van Orange Capital Partners betoogt in deze lezersbrief dat een huurstop onnodig is. ‘Laat de politieke partijen die voor de motie-Kox stemmen zich ook uitspreken tegen indexering van pensioenen en verduurzaming van bestaand onroerend goed.’

 Tiny Kox (SP) geeft een stemverklaring voorafgaand aan de stemmingen in de Eerste Kamer over een tijdelijke huurstop voor zowel de sociale sector als de vrije sector.  Beeld ANP
Tiny Kox (SP) geeft een stemverklaring voorafgaand aan de stemmingen in de Eerste Kamer over een tijdelijke huurstop voor zowel de sociale sector als de vrije sector.Beeld ANP

Op dit moment is een felle discussie gaande in de Eerste Kamer over het bevriezen van de huren in de particuliere sector. Dit heeft zelfs geleid tot een motie van afkeuring voor minister Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66). De Kamer is van mening dat verhuurders te weinig actie ondernemen voor huurders in financiële problemen. Al eerder nam zij een motie aan van Tiny Kox (SP), waarin de minister werd opgeroepen met een noodmaatregel een huurstop mogelijk te maken voor zowel de sociale als de vrije sector.

Afgelopen week hebben wij in onze winkelportefeuille een maatwerkovereenkomst gesloten met huurder Happy Tosti in De Pijp. Voor elke medewerker met een arbeidsbeperking krijgt Happy Tosti een huurkorting. Happy Tosti is daarmee uit de financiële nood, en wij krijgen huur met impact.

Dat een generieke huurstop ook niet efficiënt is in de woningmarkt blijkt wel uit de cijfers van onze woningportefeuille. In het midden van de coronacrisis – in april en mei – kregen wij dertig verzoeken om hulp van huurders die in betalingsproblemen waren geraakt. Dit betrof minder dan 0,1 procent van de totale portefeuille.

Orange Capital Partners is met al deze huurders maatwerkoplossingen overeengekomen door veelal opschorting of kwijtschelding van de huur. Gezien de specifieke situatie van de huurders waren zij absoluut niet geholpen met een (tijdelijk) huurstop omdat hun financiële problemen simpelweg veel groter waren. Maatwerk daarentegen leverde juist wel een goede oplossing.

Dat de situatie wellicht minder urgent is dan politiek Den Haag doet vermoeden, blijkt ook uit het volgende. In juni hebben wij slechts twee verzoeken van huurders gekregen voor hulp, dit is nagenoeg nihil op onze totale portefeuille van ruim 5000 huurwoningen in Nederland.

Tot slot vergeten de aanhangers van de motie-Kox een belangrijk gegeven. De jaarlijkse huurindexatie door institutionele beleggers wordt gebruikt om de premies voor pensioenfondsen te garanderen, woningen te verduurzamen en nieuwe woningen te bouwen. Onderwerpen die zeer hoog op de politieke agenda staan.

Laat de politieke partijen die voor de motie-Kox stemmen zich dan ook uitspreken tegen indexering van pensioenen, verduurzaming van bestaand onroerend goed en nieuwbouw van woningen.

Victor van Bommel, ceo Orange Capital Partners

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden