Han Lips

Humberto Tan liep op eieren tijdens een gesprek over Zwarte Piet

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: een gesprek over Zwarte Piet bij RTL Late Night.

Han Lips
In een lange afsluiting in de stijl van Jerry Springer riep Tan de kijkers op het hoofd koel te houden. Beeld RTL
In een lange afsluiting in de stijl van Jerry Springer riep Tan de kijkers op het hoofd koel te houden.Beeld RTL

Dat zelfs grote populariteit zijn beperkingen kent, werd maandag duidelijk bij RTL Late Night. Humberto Tan is de afgelopen jaren beloond met mooie kijkcijfers, lof en allerlei prijzen, maar moest maandagavond op eieren lopen tijdens een gesprek met de Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams over Zwarte Piet, een onderwerp dat Tan tot nog toe veiligheidshalve aan collega Jeroen Pauw had overgelaten.

Niet onbegrijpelijk, want alleen al de aankondiging van het interview met Williams had een stroom boze mails opgeleverd, en daar zijn commerciële zenders doorgaans niet dol op.

Tan leek zich bewust van het wankele evenwicht: hij maakte duidelijk zelf voorstander te zijn van een metamorfose van Piet, maar maakte ook tamelijk bits een einde aan het terugkerende applaus van de activisten in de zaal in reactie op de statements van Williams.

In een lange afsluiting in de stijl van Jerry Springer riep Tan de kijkers op het hoofd koel te houden en het hart warm. Bij Springer hadden we dan net gezien hoe leden van de Ku Klux Klan en de Black Panthers elkaar met stoelen te lijf waren gegaan. In onze kalme polder had de presentator van een populaire talkshow een interview gedaan met een tegenstander van Zwarte Piet.

Daarna kwam er een filmpje van een man bij wie een vuurpijl in zijn broek was ontploft, en daar moest iedereen heel hard om lachen.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden