Lezersbrief

'Hulpdiensten rijden zich klem op Kattenburg'

Briefschrijver Pascal Philippart verbaast zich over de onoverzichtelijke situatie op Kattenburg, waar ambulances vaak door gehinderd worden. 'Gemeente Amsterdam, kan dit niet anders?'

Ook de hulpdiensten lopen vast in dit slecht ontworpen stuk openbare ruimte Beeld ANP
Ook de hulpdiensten lopen vast in dit slecht ontworpen stuk openbare ruimteBeeld ANP

Op Kattenburg, een van de Oostelijke Eilanden, is goed te zien hoe men in de jaren zeventig over de ideale stad dacht. Monotone galerijflats, veel licht, lucht en ruimte en vooral: ruim baan voor de auto.

De Kattenburgerkruisstraat is een stille getuige van hoe de destijds ­ambitieuze stadsvernieuwers stukliepen op verzet van de eilandbewoners. De galerijflat langs de Kattenburgerstraat is in het midden opgetild voor de aanleg van een tweebaans autoweg, die in de oorspronkelijke plannen de Oostelijke Eilanden met elkaar verbond.

De strijdbare Kattenburgers dachten hier echter heel anders over en kwamen in opstand tegen de aanleg van deze verkeersader door hun woonwijk. Met succes. De geplande brug naar het naastgelegen Wittenburg werd evenmin gerealiseerd.

De huidige situatie is erg onoverzichtelijk. Vanaf de Kattenburgerstraat ziet de straat er voor nietsvermoedende automobilisten veelbelovend uit, maar de straat loopt dood, gemarkeerd door paaltjes. Aan weerszijden van de straat staan auto's geparkeerd, wat van de straat feitelijk een eenbaans­weg maakt.

De enige manier om uit de fuik te raken, is via de hoge stoep. Vele automobilisten hebben hier tijdens het manoeuvreren bumpers verloren of beschadigd. Ook de hulpdiensten lopen vast in dit slecht ontworpen stuk openbare ruimte. De mannen van de reinigingsdienst verrichten twee keer per week een huzarenstukje door zich met hun grote wagen overal tussendoor te wringen.

De aanleiding voor deze brief is echter dat vorige week tot drie keer toe een ambulance schijnbaar verrast werd door het feit dat dit een doodlopende weg is. Ik ga ervan uit dat sirenes en zwaailichten urgentie inhouden en haast dus geboden is.

Wanneer een ambulance dus terug moet manoeuvreren om vervolgens via het fietspad haar weg te kunnen vervolgen, lijkt me dat onnodig tijdverlies. Gemeente Amsterdam, kan dit niet anders?

Mijn brief is zeker geen pleidooi voor ruim baan voor de auto, maar het tegenovergestelde: vervang deze gedateerde plaat asfalt door groen met goed toegankelijke wegen, alleen toegankelijk voor de hulpdiensten.

Personenauto's hebben parkeerplek genoeg in de twee ruime parkeergarages onder het complex. Zo kan de openbare ruimte beter worden benut en worden wellicht mensenlevens gered.

Pascal Philippart, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden