Lezersbrieven

'Hulp VN heb je pas nodig als mensenrechten in het geding zijn'

Lezers van Het Parool reageren op het nieuws dat grote steden, waaronder Amsterdam, de Verenigde Naties om hulp vragen bij het beschermen van de woningmarkt tegen speculanten.

Laurens Ivens Beeld anp
Laurens IvensBeeld anp

Wethouder Laurens Ivens sluit met Amsterdam aan bij de gezamenlijke verklaring die wereldsteden hebben ingediend bij de Verenigde Naties. Speculanten, beleggers en het ­massatoerisme zorgen voor stijgende prijzen van woningen en daarmee voor verdringing van lage inkomensgroepen.

De Verenigde Naties moeten een signaal afgeven om speculanten te weren en te voorkomen dat woningen worden misbruikt voor toerisme.

Toch vreemd. De gemeente Amsterdam heeft in 2010 een bouwstop afgekondigd. Reden hiervoor was de toenmalige financiële situatie van de stad. Misbruik van woningen voor toerisme en overlast door toeristen werd lange tijd door sommige bestuurders van Amsterdam geframed als perceptie.

Langetermijndenken en -doen bij bestuurders, tijdig reageren op sig­nalen van bewoners en een goede financiële huishouding van de stad ­Amsterdam zijn zaken die je zelf in de hand hebt.

Hulp van de Verenigde Naties heb je pas nodig als een land net uit een oorlogsconflict komt of als de mensenrechten echt in het geding zijn. Dat lijkt nu niet het geval.

Rick Veltman, Amsterdam

Zoals Mark Rutte ooit een groepje Nederlands-Marokkaanse jongens bestempelde als tuig, toen dat zich niet volgens 'onze' normen gedroeg, zo wil ik nu een groep vermogende, gegoede burgers en prinsen ook bestempelen als tuig.

Omdat ze zich weliswaar binnen de rechtsnormen bewegen, maar zich op de woningmarkt asociaal gedragen.

Ik stel voor dat de Amsterdamse gemeenteraad een nieuwe APV invoert, die het toestaat dat woningen die niet voor bewoning maar voor speculatie en illegale bewoning worden gebruikt, zonder enige vorm van protest gekraakt kunnen worden door mensen die een woning nodig hebben.

Mijn steun hebben ze. En als de VN daar ook achter kan staan, des te mooier.

Dan zal ook blijken dat er helemaal niet zoveel huizen hoeven te worden bijgebouwd, zoals nu door projectontwikkelaars, makelaars en speculanten zo dringend wordt voorgesteld.

Jan Bloemink, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden