Opinie

‘Huizen betaalbaar verduurzamen was altijd al een sprookje’

Het Planbureau voor de Leefomgeving concludeert dat woningen verduurzamen niet rendabel en te duur is. FvD-raadslid Kevin Kreuger stelt dat betaalbaar verduurzamen altijd al een sprookje was.

Kevin Kreuger
null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Over de kosten van de energietransitie wordt in de ‘kneiterlinkse’ gemeenteraad van Amsterdam doorgaans met geen woord gerept. Dat partijen als GroenLinks, D66, PvdA en de SP zich nauwelijks druk maken over de vele miljarden gemeenschapsgeld die hun eigen klimaatbeleid kost, mag voor niemand een verrassing zijn, maar dat zelfs de Amsterdamse VVD de betaalbaarheid van de verduurzaming van woningen niet interessant vindt, baart mij grote zorgen.

Zo stemden de Amsterdamse liberalen in 2019 nog met volle overtuiging in met de oprichting van een klimaatfonds. Dit was de kickstart om Amsterdam tien jaar eerder dan de rest van Nederland – 2040 in plaats van 2050 – van het aardgas los te koppelen. En dat terwijl algemeen bekend is dat het versneld uitvoeren van de energietransitie tot hogere kosten leidt.

Miljarden extra zelfs, maar dat maakte de VVD niks uit. Hun toenmalig klimaatwoordvoerder Eric van der Burg claimde zelfs dat het klimaatfonds revolverend kon zijn. Wat betekent: wat vanuit het fonds wordt gefinancierd, kan worden terugverdiend. Met die uitspraak verspreidde ook Van der Burg dus het sprookje.

Valse beloftes

Afgelopen week was daar opnieuw een flinke dreun voor de klimaatdrammers en klimaatkostenontkenners. Het Planbureau voor de Leefomgeving kwam ook tot de conclusie dat verduurzaming geen rendabele business case is. De Amsterdammer moet dik betalen en dat kan oplopen tot tienduizenden euro’s extra per woning. Het is een totaal andere boodschap dan de linkse coalitie en de VVD u altijd hebben voorgehouden. De droom spat uit elkaar. De bewijzen dat het een sprookje is, stapelen zich op. Waarom zegt niemand dit eerlijk?

Zo beloofden GroenLinks, D66, PvdA en de SP in hun coalitieakkoord nog dat de woonlasten van Amsterdammers met een laag- en middeninkomen niet zullen stijgen als gevolg van het aardgasvrij maken van hun woning. Een belofte waarvan ik mij nog steeds afvraag hoe ze die ooit hebben kunnen doen.

Want uit het onderzoek dat in 2018 op verzoek van de gemeente Amsterdam is uitgevoerd door CE Delft bleek namelijk al dat het verduurzamen van woningen nooit rendabel zou zijn. In de data is kraakhelder te zien dat het aardgasvrij maken van woningen vele miljarden duurder is. Dit rapport is uiteindelijk ook gebruikt om in het coalitieakkoord invulling te geven aan het klimaatbeleid.

De enige manier waarop het aardgasvrijplan ‘goedkoper’ kan worden, is door flink te subsidiëren vanuit het klimaatfonds. Extra kosten? Dan gooien we er subsidie tegenaan en lijken de kosten verdwenen. De welbekende vestzak-broekzaktruc.

Sprookje

En die subsidiepot wordt gevuld met belastinggeld. Miljarden aan belastinggeld. En wie betaalt die belasting? Precies, u. Dat zei Forum voor Democratie twee jaar geleden al. Daar hebben wij vragen over gesteld, debatten over gevoerd en talloos vaak over aan de bel getrokken. De rekening komt linksom of rechtsom bij de belastingbetaler terecht. Het was aan dovemansoren gericht, maar nu zijn de feiten en bewijzen niet langer te negeren.

De partijen in de Amsterdamse gemeenteraad zullen kleur moeten bekennen. Waar zij zich voorheen nog enigszins konden verschuilen achter de rookgordijnen van het investeringen versus kosten-frame is het nu zo klaar als een klontje: wat we nu gaan doen, kost miljarden. Daar is jaren over gelogen, de kosten waren bekend. Het sprookje is uit, de Amsterdammer heeft recht op de waarheid.

Reageren op dit opiniestuk, of zelf een opinie insturen? Dat kan via hethoogstewoord@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden