'Houding van Rutte III tegenover klimaatopwarming is absurd'

De houding van Rutte III tegenover klimaatopwarming is tamelijk absurd, schrijft Stephan Huijboom. En de tijd begint echt te dringen.

Het kabinet-Rutte III lijkt de ernst van de situatie, die snel verslechtert, niet te willen inzienBeeld EPA

Maandag maakte het Plan­bureau voor de Leef­omgeving bekend dat de klimaatplannen van Rutte III zwaar ontoereikend zijn en hooguit de helft van de geplande CO2-reducties zal opleveren.

Wie dit nieuws in breder perspectief plaatst, komt spijtig genoeg tot een veel ontnuchterende conclusie. De klimaatdoelstellingen die het kabinet zichzelf stelt, en die het maar voor de helft gaat halen, waren namelijk op zichzelf al ernstig ondermaats. Het klimaatakkoord van Parijs stelt regeringen immers ten doel inspanningen te verrichten die het halen van maximaal 1,5 graden Celsius extra opwarming mogelijk maken.

3 graden
Rutte III verricht dergelijke inspanningen eenvoudigweg niet, want het gaat de eigen tweegradendoelstelling niet eens halen. Dat is verontrustend, want ook de toezeggingen van andere landen zijn op dit gebied vooralsnog volstrekt onvoldoende en duiden eerder op een toekomst waarin de aarde gemiddeld meer dan 3 graden Celsius opwarmt.

De omvang van wat er op het spel staat, is nauwelijks te vatten. In publieke discussies over klimaatopwarming wordt vrijwel uitsluitend over 'waarschijnlijke' scenario's gesproken. Publieksdiscussies gaan echter nauwelijks over wat er gebeurt wanneer een 'onwaarschijnlijk' scenario de toekomstige waarheid blijkt te zijn, en hoeveel risico daarop bestaat.

Ook van extreme toekomstscenario's berekenen klimaatwetenschappers de kans. Bij een verdubbeling van de CO2-concentratie in de atmosfeer, waar we in 'hoopvolle prognoses' tegen het eind van deze eeuw van uit mogen gaan, bestaat een kans van ongeveer 10 procent dat de aarde 6 graden Celsius of méér opwarmt.

Ongekend krachtige orkanen
Eenvoudiger gesteld bestaat er bij de huidige koers van de wereldeconomie dus ongeveer een kans van 10 procent dat de wereld zoals we haar kennen zal worden verwoest door onder andere extreme hitte, een stijgende zeespiegel, voedselschaarste door misoogsten en oceaanverzuring, ongekend krachtige orkanen en verwoestijning van grote delen van de wereld, inclusief Europese landen als Spanje, Italië en Frankrijk.

De schaalgrootte van de klimaatmigratie die met dergelijk natuurgeweld gepaard gaat, is met miljarden ontheemden en sterfgevallen nagenoeg onvoorstelbaar. Het is lastig in te zien hoe een dergelijke mondiale wanorde niet tot een Derde Wereldoorlog zal leiden.

Misschien vindt u dit beeld overdreven. Toch betreft het geen alarmistische, maar een alarmerende boodschap. Het gaat hier geenszins om de doemdenkerige bewering 'dát dit alles zal gebeuren', want daar zijn de onzekerheidsmarges te groot voor. Wat echter wél vaststaat, is dat we nu al op ruim 1 graad Celsius opwarming zitten, en dat de kans op 0,9 graden opwarming dus letterlijk nul is.

Deze ondergrens wordt elk jaar onomkeerbaar opgerekt naar hogere temperaturen, waarbij het risico dat zogeheten omslagpunten in het klimaat optreden ook groter wordt. Permafrost op de poolcirkel kan bijvoorbeeld ontdooien, waardoor enorm veel methaan (een zeer krachtig broeikasgas) de atmosfeer in lekt en de mondiale opwarming in een (potentieel onomkeerbare) versnelling kan raken.

Filosoof Stephan HuijboomBeeld -

Nog slechts beperkt de tijd
Kern van de zaak is dat de huidige kans op bovenstaand toekomstscenario op dit moment véél te groot is. Voor 5 of 4 graden Celsius gemiddelde opwarming - tevens zeer gevaarlijke scenario's - zijn de kansen zelfs veel groter dan 10 procent. Het is precies hierom dat in het ­Parijse klimaatakkoord is afgesproken dat
1,5 graad Celsius het wereldwijde streefdoel moet zijn.

De houding van Rutte III tegenover klimaatopwarming is zo bezien tamelijk absurd. Zij laat zich als volgt samenvatten: laten we gewoon doen alsof er geen kans van ongeveer 10 procent bestaat op een klimaatcatastrofe. Gewoon vertrouwen in de toekomst, beste mensen.

We hebben helaas nog slechts beperkt de tijd om de kans op een catastrofale toekomst drastisch te reduceren. Toch laat het kabinet-Rutte III het anno 2017 allemaal aan zich voorbij gaan, wat met name voor een zelfverklaarde 'klimaatpartij' als D66 volstrekt onbegrijpelijk en onvergeeflijk moet zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden