Lezersbrief

‘Horecaondernemers, wees constructief en werk samen met de overheid’

Erik-Jan Ginjaar betoogt in deze lezersbrief dat ondernemers een voorbeeldrol hebben in het herstel van het collectieve vertrouwen. ‘Daarbij past een open houding richting de overheid.’

Een kroegbaas meet de afstand tussen tafels op een terras. Beeld ANP
Een kroegbaas meet de afstand tussen tafels op een terras.Beeld ANP

Door de coronacrisis staat veel horecaondernemers het water aan de lippen. De recente versoepeling van maatregelen helpt, maar omzetverliezen zijn dermate substantieel dat voor veel partijen het einde dreigt als er niet snel iets verandert. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een kort geding tegen de overheid aangespannen en eist dat een aantal restricties snel wordt opgeheven. De felle en emotionele reactie van deze brancheorganisatie is begrijpelijk, maar helaas niet constructief. Juist nu moeten we kiezen voor samenwerking en niet voor escalatie en confrontatie.

Om deze omvangrijke crisis het hoofd te bieden moet het zwaartepunt bij de private sector liggen en niet bij de overheid. Met haar sommatie lijkt KHN aan te geven dat de oplossing voor deze malaise bij de overheid vandaan moet komen, maar dat is een verkeerde benadering.

Het kabinet en individuele bewindslieden tonen kundig en adequaat leiderschap in deze crisis, maar toch zijn het vooral private partijen die ervoor zorgen dat we als samenleving in beweging blijven. Die laten zien dat er binnen de huidige omstandigheden en restricties veel mogelijk is om omzet te draaien, hoe minimaal ook.

Om onze economie weer op gang te krijgen is vertrouwen het sleutelwoord. Ook als straks de 1,5 meterregel wordt opgeheven is dat cruciaal om de dynamiek en slagkracht terug te krijgen die zo kenmerkend zijn voor de horeca.

Aan het herstel van ons collectieve vertrouwen moet hard gewerkt worden en ook hier zijn het ondernemers die het voortouw moeten nemen. Zij zijn het die het publiek gaan tonen dat we weer op een veilige manier bij elkaar kunnen komen.

Bij die voortrekkers- en voorbeeld­rol van ondernemende private partijen past een open houding richting de overheid. Die is namelijk niet een tegenstander, maar juist een broodnodige partner.

Erik-Jan Ginjaar, algemeen directeur Postillion Hotels

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden