Paul Vugts. Beeld Artur Krynicki
Paul Vugts.Beeld Artur Krynicki

Hooligans tegen geweld van relschoppers? Nee bedankt

PlusPaul Vugts

Wat een droefenis voor al die ondernemers die onder de lockdown zuchten en óók nog plunderingen te verduren kregen van losgeslagen meutes jongeren – of dat vreesden en hun zaken maar dichttimmerden.

Die relschoppers tegen de avondklok (of gewoon vóór opwinding) wekten niemands sympathie. Interessanter was de vraag hoe de hoeders van de orde zouden omgaan met al die beruchte groepen agressievelingen die zich ineens met gebalde vuisten aan de zijde van de overheid schaarden.

De hooligans van voetbalclubs, de gestaalde kaders van de boeren en de vechtjassen uit Duindorp en Scheveningen die doorgaans hun eigen wijken slopen. Ineens suggereerden ze en masse rust en wellevendheid na te streven. Plotseling presenteerden ze zich op sociale media en elders als vredesbewaarders. Als een soort burgermilities die hun steden zouden beschermen tegen plunderaars en vernielers.

Van Maastricht (Angel-Side, de harde kern van MVV) tot Groningen (Groningen Hooligan Crew). Van Alkmaar (Ben Side Youth, van AZ) tot Deventer (B-Side, van Go Ahead Eagles). In Tilburg stonden de hooligangroepen KS79 en Amigos Dos Amigos op van Willem II, die opereren onder de nauwelijks verhulde aanvoering van motorbende Satudarah.

Ik telde meer dan tien steden waar grimmige troepen ineens fervent tegen geweld stelden te zijn nu dat boven op het coronamalheur de nekslag voor ondernemers kon betekenen. Ze poseerden op foto’s in grote, strijdlustige groepen (heel dicht op elkaar, de meesten zonder mondkapje).

Je kunt denken: mooi meegenomen als de ene probleemgroep ten strijde trekt tegen de andere. (Het gebeurde overigens nergens, dreigen was genoeg om de reljeugd te bedaren.) Ik hoopte dat de autoriteiten hun ruggen zouden rechten. Zouden uitspreken dat de hulp heel vriendelijk was aangeboden, maar dat in onze straten geen ruimte is voor knokploegen.

Dat de staat het geweldsmonopolie heeft, is een groot goed en principes zijn er júíst voor wanneer de spanning oploopt.

De Maastrichtse hooligans formuleerden hun dreigement glashelder: ‘Als je aan onze stad komt, moet je hopen dat de politie je treft voordat wij dat doen.’ Zo dachten de anderen er duidelijk ook over, al drukten ze zich in hun gotische letters verschillend uit.

Een enkele burgemeester sloeg de ongevraagde hulp ferm af en benadrukte dat iedereen zonder ontheffing van de avondklok om 21.00 uur binnen moest zijn.

Veel meer bestuurders hadden weke knieën. In Den Bosch patrouilleerden de hooligans met oranje hesjes, in Alkmaar toonde de burgemeester zich ‘trots’ op de vijftienkoppige ploeg die met de wijkagent door het centrum paradeerde.

Slapjanussen.

Ik dacht aan de ‘pedojagers’ met hun eigenrichting, waarvoor ze toegejuicht denken te worden.

Nee hoor, niemand hoeft blij met jullie te zijn, want de ene agressieveling is geen haar beter dan de andere.

Paul Vugts schrijft elke vrijdag over zijn werk als misdaadverslaggever.

Reageren? paul@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden