Reza Kartosen-Wong Beeld Artur Krynicki
Reza Kartosen-WongBeeld Artur Krynicki

Hoog tijd voor meer deskundige vrouwen op tv

PlusReza Kartosen-Wong

Reza Kartosen-Wong

In de krant van zaterdag stelt lector diversiteit Saniye Çelik terecht de vraag waarom vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de politiek en het openbaar bestuur. Dat komt deels door onze hardnekkige (onbewuste) vooroordelen over vrouwen.

Wetenschapsjournalist Angela Saini beschrijft in het boek Inferior een onderzoek van Yale University. Honderd wetenschappers moesten het cv beoordelen van een fictieve kandidaat voor een wetenschappelijke functie. De cv’s waren identiek, alleen waren vijftig kandidaten vrouw en vijftig kandidaten man. De resultaten waren veelzeggend: vrouwelijke kandidaten werden minder gekwalificeerd geacht dan mannelijke en kregen lagere salarissen aangeboden. En, opvallend: vrouwelijke en mannelijke wetenschappers oordeelden hetzelfde.

Het heersende idee dat vrouwen ondergeschikt zijn aan mannen wordt onder andere gevormd en versterkt door de representatie van vrouwen in de media. Onderzoek toont aan dat in nieuws- en actualiteitenprogramma’s vooral mannelijke en weinig vrouwelijke deskundigen voorkomen. Dat versterkt ons beeld dat wetenschappers en andere deskundigen mannen (horen te) zijn.

‘Ze zijn er niet!’ roepen redacties als excuus voor het gebrek aan vrouwelijke experts in de media. Nonsens. Ooit zat ik in een journalistiek discussiepanel over de mediarepresentatie van vrouwen en mensen van niet-westerse afkomst – met vier (witte) mannen. In de zaal zaten meerdere vrouwelijke media- en diversiteitsexperts, onder wie onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou die nu de Genderful World Podcast maakt. Vrouwelijke experts zijn er wel; redacties moeten beter zoeken.

‘Ze durven niet!’ is een ander excuus. Vrouwelijke experts zouden te terughoudend reageren op verzoeken van de media. Maar dat ze alleen willen praten over zaken waar ze écht verstand van hebben, is geen zwakte, maar een kracht. Geen emotionele, maar rationele reactie. Tafelgasten zonder relevante kennis zijn een bedreiging voor een inhoudelijke discussie. Een vrouwelijke Jort Kelder die over van alles meeblaat bij Jinek, Beau en Op1, kunnen we missen als kiespijn – een mannelijke Jort Kelder trouwens ook.

Willen we dat vrouwen in de wetenschap, het openbaar bestuur en andere sectoren écht gelijke kansen krijgen? Dan moeten we meer vrouwelijke deskundigen zien in nieuws- en actualiteitenprogramma’s, opdat ons beeld van vrouwen verandert. Daar is meer voor nodig dan wat diversiteitsworkshops voor redacties of die belachelijke ‘diversiteitsbokaal’ van de NOS voor redacteuren die een item ‘diverser maken’. Dat leidt alleen tot schijndiversiteit.

Na meer dan twintig jaar aanmodderen wordt het tijd dat de media eens écht werk maken van meer diversiteit en inclusiviteit. Tijd voor een grondige cultuurverandering in alle lagen van de omroepen. Te beginnen bij de haantjes in de top die al jaren verantwoordelijk zijn voor redactieculturen die het idee dat vrouwen ondergeschikt zijn aan mannen in stand houden.

Reza Kartosen-Wong is mediawetenschapper en publicist. Elke maandag schrijft hij een column voor Het Parool.

Reageren? reza@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden