Opinie

Homorechten als excuus voor leuke rondvaart met veel drank

Dit jaar vaart voor de tweede keer een togaboot mee tijdens de Amsterdamse Gay Pride. Maar volgens advocaten Mark-Jan Bouwmans en Sidney Smeets heeft die boot niets te maken met homorechten.

Mark-Jan Bouwmans en Sidney Smeets
Achter veel boten op de jaarlijkse Canal Parade zit een ideologische leegte Beeld anp
Achter veel boten op de jaarlijkse Canal Parade zit een ideologische leegteBeeld anp

Onlangs noemde Jan Paternotte de Gay Pride in Het Parool 'een beetje het Amsterdamse carnaval'. Begin februari maakte de Stichting Amsterdam Gay Pride bekend wie dit jaar mee mogen varen in augustus. Dit jaar vaart voor de tweede keer een 'togaboot' mee. Niet iedereen is daar onverdeeld enthousiast over.

Het thema van de Pride speelt dit jaar in op de felle kritiek die jaren te horen was: 'Maak van de Pride weer een evenement waar lhbt-rechten centraal staan.' Dit jaar varen de boten dan ook onder de vlag This Is My Pride, waarmee geprobeerd wordt de veelgehoorde opvatting dat er weinig 'gay' aan de Pride is, moet worden ­bestreden.

Advocatenborrelboot
De kritiek is terecht. Het was vorig jaar goed zoeken naar lhbt-organisaties op het water. De meeste waren uitgeloot of konden zich vanwege de kosten geen boot permitteren.

Op de advocatenborrelboot, die zichzelf het thema Legally Gay had gegeven, waren weinig lhbt-advocaten te bekennen. De boot was vooral ­gevuld met hetero-opvarenden van wie wij geen wapenfeiten op het gebied van de ­homo-emancipatie konden achterhalen.

De meeste betrokken advocaten bleken door het jaar heen opvallend stil over homorechten. Misschien kwam dat ook omdat de boot de term Legally Gay slechts als gelegenheidsthema had gekozen zonder dat daar enige substantie achter zat.

Toegegeven, het zag er wel mooi uit. Er was veel werk in gestoken en dat werd door de jury beloond.

Gezeur van homoseksuele advocaten
Het is dan ook extra jammer, en helaas symptomatisch voor de huidige Pride, dat het niet ging om een initiatief van voorvechters van homorechten maar om het gebruik van homorechten als excuus voor een leuke rondvaart met veel drank. Een Pride-breed probleem.

Kritiek van deze strekking was echter ongewenst en werd door de organisatoren van de toga­boot steevast weggezet als gezeur. Het feit dat de kritiek juist van homoseksuele advocaten kwam, leek er niet toe te doen.

Wel vond één van de heteroseksuele organisatoren het nodig de zittende en staande magistratuur publiekelijk de maat te nemen door een afwijzende reactie van rechtspraak en OM op aanwezigheid van lhbt-rechters en -officieren van justitie met een journalist van Het Parool te delen en van beschuldigingen van gebrekkige uitingsvrijheid te voorzien.

Ideologische leegte
De opvarenden betaalden 200 euro de man om mee te mogen borrelen. De vraag die zich dan ook direct opdrong, was of dat geld niet veel beter besteed had kunnen worden door homo­belangenorganisties als het COC, Hivos of het Aidsfonds te steunen.

Achter deze boot zat namelijk, net als achter vele andere, een ideologische leegte. De rest van het jaar bestaat Legally Gay niet en van enige emancipatoire inspanning van de groep is ook sinds de laatste Pride niet gebleken. Die ondraaglijke lichtheid van het botenbestaan had wellicht gecompenseerd kunnen worden als de boot gevuld was met voorvechters van homorechten of op zijn minst lhbt-advocaten of
-rechtzoekenden.

Maar het schuitje zat vol met hetero's, die ongetwijfeld (en terecht) vinden dat homo's de bes­te feestjes organiseren maar daarmee de bittere noodzaak van en de diepere boodschap achter een Pride miskennen.

Toppersachtig feestje
En dat grote onbegrip sprak ook door in de woorden van Paternotte, die ze overigens on­getwijfeld goed bedoelde. De botenoptocht is helaas verworden tot een Toppersachtig feestje voor hetero's waar homo's een ondergeschikte rol spelen.

Talloze organisaties die dagelijks opkomen voor onderdrukte lhbt'ers ontbreken op het water, terwijl energiebedrijven komen tonen dat energie er ook voor homo's is. In die context krast het de ziel dat de eigen beroepsgroep aan deze vervlakking van de Pride meedoet door een gelegenheidsboot te organiseren voor een voornamelijk uit hetero's bestaande borrelclub zonder emancipatoire inhoud.

Er lijkt dit jaar een bewuste keuze gemaakt te zijn om meer boten met een boodschap te laten meevaren. This Is My Pride, is immers het thema.

Het wordt dan ook tijd dat de organisaties die dit jaar zijn ingeloot bij zichzelf te rade gaan of zij nog wel bij het thema passen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden