PlusColumn

Hoge nood? Snel naar de Airpnp!

Patrick Meershoek
Patrick Meershoek. Beeld Maarten Steenvoort
Patrick Meershoek.Beeld Maarten Steenvoort

Mede dankzij het massale bezoek uit binnen- en buitenland draait de Amsterdamse economie als een tierelier, maar het is niet alleen geld dat tegen de plinten klotst. Al die miljoenen toeristen brengen behalve hun portemonnee ook nog hun blaas mee.

Dat kan niemand hun kwalijk nemen, maar het resulteert elk jaar wel in twintig miljoen liter urine die niet gewoon ongemerkt bij Lobith ons land binnenstroomt, maar hier ergens in de stad een plek moet zien te vinden. Op straat wordt dat steeds lastiger, met tachtig publieke toiletten voor de tienduizenden toeristen die hier elke dag de straten afschuimen.

Vandaar dat het stadsbestuur nu bij de horeca heeft aangeklopt met het vriendelijke verzoek een actieve bijdrage te leveren aan het lenigen van de hoge nood. Of de ondernemers een toiletsticker op de ramen willen plakken, ten teken dat toeristen met hevige aandrang welkom zijn om binnen gebruik te maken van de wc.

Het is de bedoeling dat dit gratis gebeurt, als bijdrage van de ondernemers aan de gastvrije stad die Amsterdam zo graag wil zijn. De Partij voor de Ouderen had als kenner van de lokale horeca en de problematiek van de zwakke blaas nog voorgesteld een financiële vergoeding te geven, maar dat vindt het college een verkeerd signaal.

Een sympathiek idee, maar ik vrees dat het helemaal niets wordt met die toiletsticker. Voor gastvrijheid moet in de Amsterdamse horeca doorgaans in klinkende munt worden betaald. In veel cafés hangen nu juist bordjes met de strenge mededeling dat de wc alleen voor klanten beschikbaar is. Hier leeglopen? Prima, maar dan eerst ook hier laten vollopen.

Misschien is het beter om eens te kijken naar de duizenden woningen in de binnenstad die momenteel beschikbaar worden gesteld voor de toeristische verhuur. Is het niet mogelijk het openstellen van de wc voor passanten als voorwaarde te verbinden aan de exploitatie van de vakantiewoning? Zestig dagen Airbnb, maar dan ook zestig ­dagen Airpnp.

Op die manier ontstaat juist in de drukke toeristengebieden een fijn vertakt sanitair netwerk op loopafstand. Met op de gevels vrolijk gekleurde bordjes met in verschillende toeristentalen de uitnodiging om binnen te ­komen plassen. Ici pipi. Frei ­pinkeln. Hacer pis.

Natuurlijk mag tegenover deze dienstverlening een kleine financiële vergoeding staan. Voor niets gaat de zon op en ook urine stroomt naar het laagste punt. Maar we kunnen het denk ik met een gerust hart overlaten aan de Airbnb-exploitanten om daar een leuk verdienmodel voor te verzinnen.

Zoals een tafeltje naast de badkamer met verschillende luchtjes, pepermuntjes, hasjlolly's en xtc-pillen en een toiletjuffrouw met een breiwerkje die in drie talen uit de folder voorleest hoe leuk het is in ­Volendam.

patrick@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden