opinie

'Hoe zit het precies met oplichting van autofabrikanten in ons land?'

Al jaren worden subsidie verstrekt voor auto's waarvan gezegd wordt dat ze schoner zijn. Was dat onterecht, vraagt Erik Timmermans zich af in een ingezonden brief in Het Parool. Hij schrijft naar aanleiding van het dieselschandaal bij het Duitse autoconcern Volkswagen.

Activisten houden een bord met Pinocchio en het logo van Volkswagen omhoog Beeld ANP

Zonder te vervallen in VVD-retoriek wil ik als belastingbetaler graag weten hoe het zit met mogelijke oplichtingspraktijken van autofabrikanten in ons land. Al jaren wordt subsidie verstrekt voor auto's waarvan gezegd wordt dat ze schoner zijn. Is deze subsidie onterecht verstrekt?

Dan zou ik me niet alleen bekocht voelen, het milieu wordt er ook slechter van. Het zou zomaar een claim kunnen opleveren, die het begrotingstekort doet slinken. Met het geïnde geld zouden groene maatregelen kunnen worden getroffen (zoals nog beter openbaar vervoer).

De manier waarop het fiscale milieubeleid voor auto's in Nederland is vormgegeven, stimuleert vermeend groen bezit in plaats van het bevorderen van duurzaam gebruik daarvan. En dat beleid heeft lachwekkende gevolgen, zoals door de samenleving gesubsidieerde hybride Porsches waarmee maar een paar kilometer elektrisch kan worden gereden.

Overigens zou ik mij als milieubewuste berijder van een zogenaamd schone Volkswagen misleid, ja zelfs bedrogen voelen. Ik zou de koopovereenkomst kunnen vernietigen. Volkswagen mag het euvel dan verhelpen en in overeenstemming met mijn wil de motor vervangen door een die wel voldoet aan de groene beloften - dan blijft natuurlijk de schade staan van de mogelijk onterecht verkregen subsidie in de jaren daarvoor.

Werkt Volkswagen niet mee, dan kan ik de auto inleveren en mijn geld terugeisen. Om vervolgens een echt schonere auto of beter, nieuwe fiets aan te schaffen.


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden