Han Lips

Hoe Word Ik 100? is voor Omroep Max een kwestie van klantenbinding

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Hoe Word Ik 100? en De Zaak Menten.

Han Lips
Hoe word ik 100? Beeld NPO1
Hoe word ik 100?Beeld NPO1

Het lijkt Postbus 51 wel, maar dan eindeloos lang. Hoe Word Ik 100? is drie kwartier propaganda voor gezonde voeding en lichaams­beweging op NPO 1, kort na prime time. Dat is de droom van elke minister van Volksgezondheid.

Aaibare Rotterdammers laten zien hoe zij hun welvaartsziektes onder controle krijgen. Diabetes, hart- en vaatziekten, stress en overgewicht nemen in zes afleveringen zienderogen af onder deskundige begeleiding.

Zo leerde John (61) woensdag hoe hij zijn eigen potje kookt - babi pangang, maar dan gezond. Zijn dieet viel hem niet mee. "Ik mis mijn Chineesje. Ze noemen me Frans Bauer, ik neem ook altijd hetzelfde."

Als tv is het niet te harden. Ja, van Omroep Max begrijpt Lips het wel. Elke zestiger die langer leeft, is voor de ouderenomroep een kwestie van klantenbinding.

Waar Max dan weer wel een groot compliment voor verdient, is De Zaak Menten. We komen er nog even op terug: wat een meeslepende en mooi gemaakte verfilming van de door Hans Knoop aangezwengelde affaire uit de jaren zeventig.

In de laatste aflevering was er toch iets wat Lips ging tegenstaan. Ook de verteltrant verraadt een hang naar het verleden. De zaak wordt zo rechttoe-rechtaan nagespeeld dat het Lips een jarennegentig­gevoel geeft.

De jaren negentig, vóór Big Brother, toen reality-tv nog bestond uit waargebeurde verhalen. Romantische drama's van Danielle Steel op RTL4. Nagespeelde verkeersongevallen in 12 Steden, 13 Ongelukken.

En rampscenario's in Het Uur Van De Waarheid: een overval, een zwangere vrouw die uit een brandend huis springt, en dan spannend ingeleid door Ruud ter Weijden.

Zo voelde het woensdag ook een beetje. Alsof Ruud elk moment het beeld kon inlopen om met gedragen stem te verklaren: 'En toen begon voor Hans Knoop.... het uur van de waarheid."

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden